Search

Sveta muška trojka

Sveta muška trojka

Tko je predstavio najbolje kolekcije na Tjednu muške mode?

Image: Imaxtree

Muška moda trenutno mi je daleko zanimljivija od ženske. Prije svega ženskih revija ima previše i teško se snaći u toj abecedi trendova koja se konstantno vrti u krug.

Naravno, velik broj dizajnera muške mode uvijek igra na sigurno. Kada kažem sigurno onda mislim: odijelo, košulja i pokoji otkačen kaput. Ali upravo radi "sigurne igre" do izražaja dolaze snažne muške kolekcije koje zbilja (re)definiraju shvaćanje mode.  Neki će reći kako su navedene kolekcije ekscentrične ili potpuno bizarne ali snaga se uvijek skriva u onome što na prvi pogled ne možemo olako probaviti. Koplja se uvijek lome oko kolekcije Hedi Slimane za Saint Laurent, pogotovo ove muške. Hedi je za iduću sezonu pokazao briljantan miks inspiriran modom 70'ih, odnosno likom i djelom Jimija Hendrixa. Male vojne jakne, bezbrojne srebrne ogrlice i narukvice, super uske traperice i baršunasti sakoi sa zlatnim ornamentima jednostavno ostavljaju u čudu. Nitko nije u stanju pomicati mušku modu koliko Hedi Slimane. Njegovi modeli su super mladi i super mršavi - što uvijek stvara frustraciju ali vizija koju manifestira je možda najinspirativnija pojava muškog modnog svijeta. Svi želimo biti dio Slimaneove rock mafije koja ne traži nove trendove i oblike već se tvrdoglavo drži svog uvjerenja.

Svaka njegova muška kolekcija stvorena je za rock zvijezde i sve one koji se tako zamišljaju. Kod Saint Laurenta ne radi se o "feminiziranoj modi" već odjeći koja jednakim žarom privlači oba spola bez da narušava njihova obilježja. U crnom kožnom kaputu možete vidjeti i frajera i njegovu djevojku. Prodaja Saint Laurenta nije eksplodirala bez razloga. Svi žele biti dio te rock iluzije pa makar kupiti (pre)cijenjeni prsten ili čizme.

Možda najbolju kolekciju muške mode pokazao je Haider Ackermann, dizajner čije monumentalno drapiranje promatrate kao surealnu pojavu. Haiderov muškarac je sve. Boem, hipi, rocker - odnosno ljubitelj odjeće koja ne pripada određenom vremenskom razdoblju ali kao da sadrži svu kreativnu silinu 70'ih s Haiderovom estetskom vizijom koja prije svega slavi individualizam. Kao što svatko ne može biti Saint Laurent frajer, tako svatko ne može biti niti Haiderov muškarac. Obje kolekcije su toliko isključive da postaju patološki privlačne.

Nježno printani slojevi Haiderovih komada spojeni su s kožnim hlačama ili predimenzioniranim svilenim majicama. Sve je potpuno nonšalantno, namjerno krivo i zbog toga apsolutno privlačno. Iako osobno ne bih mogao nositi Haiderovu odjeću i dalje mislim da se radi o jednoj od najljepših kolekcija u posljednjih nekoliko godina.

Na trećem mjestu je vječna Rei Kawakubo i njezin Comme des Garcons koji se ove sezone posvetio militantnom potpisu. Odjeća odaje prizvuk vintage komada vojnih obilježja koja sežu sve do Prvog svjetskog rata. Ali Kawakubo je svoje vojnike opremila "modernim oružjem": pažljiva asimetrija, suknje umjesto kratkih hlača i printane "parole" na odjeći koje pozivaju na mir, cijeloj kolekciji daju auru opasne relevantnosti jer smo itekako okruženi "borbenim svijetom".


Ove tri kolekcije sigurno neće biti best-selleri za muške mase kupaca. Ali kada bolje razmislimo i nema muških masa kupaca. Muškarci koji vole dizajnersku odjeću obično idu u Armani ili Gucci, sigurna imena za njihov ukus. Oni fanovi koji zbilja žele nositi navedene kolekcije pak nemaju novaca da ih priušte. Možda je i cilj ovih modnih vizija da ostanu u svojevrsnom vakumu koji ih čini nedodirljivima. Možete gledati ali ne smijete dirati. Skandalozna mršavost Saint Laurentovih modela, raskoš svile i kašmira kod Haidera Ackermanna i hrabre izjave jednako hrabrih uniformi Rei Kawakubo nisu komadi u kojima bi se osjećali sigurno kada bi ih odjenuli, ali zasigurno bi se osjećali jedinstveno i drugačije. Ove kolekcije stoga ne treba gledati s aspekta funkcije već inspiracije. Ne trebate promjenu spola da biste nosili Ackermanna - samo morate biti dovoljno samouvjereni da svom tijelu pokažete neku sasvim novu kožu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više