Search

Ultra kratke hlačice preplavile muške piste

Ultra kratke hlačice preplavile muške piste

Do ljeta ne preskačite leg day

Tekst: D.M.


Image: Instagram,
Imaxtree

Muškarac bliske nam budućnosti nosit će iznimno kratke hlače. Jednom prezrene, hlačice koje svoj korijen vuku iz teniske odore, vraćaju se u modu nakon 40-ak godina.

Bar ako se pita dizajnere koji spremaju ljetne kolekcije za 2020. Svojevremeno su kratke hlačice bile rezervirane isključivo za djevojke i sportaše, većina se muškaraca ne bi usudilo obući ih čak ni na plažu kao kupaće hlačice, no novo desetljeće sa sobom nosi i nove promjene. Poput poruba haljina koji su se dvadesetih godina prošlog stoljeća vrtoglavo popele otkrivajući listove flapper djevojaka, praskozorje dvadesetih godina 21. stoljeća novi je početak za muške noge. Business of Fashion nazvao je kvadricepse novim bicepsima i to s razlogom – modne kuće kao što su Prada, Lazoschmidl, Acne Studios i Gucci na više su lookova sakoe i smokinge proljetno-ljetne sezone uparili su s kratkim hlačama nego dugim.

Ultra kratke hlače zapravo su, izuzev razdoblja od 90-ih do danas, zapravo bile smatrane vrlo muževnim odjevnim predmetom, a često su bile uparene s relativno visokim čarapama i majicom ušuškanom u pojas. Tek su se s popularizacijom hip hop kulture i opuštenih, vrećastih odjevnih kombinacija porubi ljetnih hlača krenuli spuštati ispod koljena.

Prisjetimo se samo kultnih serija: Baywatch i Magnum ili suvremenih primjera čije se radnje odvijaju u istom razdoblju kao "Stranger Things" i devete sezone "American Horror Story: 1984". Dečki, kako protagonisti pred pubertetom, tako i odrasle sporedne uloge u "Stranger Things" rijetko kada nose hlače čija duljina u raskoraku iznosi više od deset centimetara, a i Matthew Morrisonov lik u "1984." tijekom sezone ubire komplimente na račun svojih nogu i onoga što je jedva ostavljeno mašti upravo zahvaljujući povratničkom komadu o kojem svi bruje. Modne kuće posežu za legendama zlatnog razdoblja ovog odjevnog komada i kada su u pitanju kampanje.

Sad kada su muška i ženska moda gotovo potpuno sinkronizirane, bar što se tiče generalne promjene ozračja stilova trendova, nije čudno što se vruće hlačice vraćaju u mušku modu paralelno sa ženskim povratkom buržoazijske mode. Ne samo da su odličan odgovor Gvasalijinoj vladavini normcorea, već i samim sportskim korijenom sugeriraju dandyjevski, dokoličarski način života te su sušta suprotnost ležernim odjevnim komadima inspiriranim radnom odjećom koju smo u zadnje vrijeme navikli gledati po ulicama.

Problem koji se pojavljuje kada je u pitanju ovaj trend, kao i bilo koji drugi čija povijest započinje u elitnom društvu iz čijih se ormara nadalje spušta u ruke običnih smrtnika po trickle-down principu jest taj da je vrlo isključiv u kategoriji stasa. Po uvriježenom mišljenju, muškarci čije su noge jače ili slabije od tradicionalne atletske građe ne bi se trebali usuditi nositi ih, no s obzirom na to da su koščata koljena ove sezone in i da smo naučili na svoja tijela gledati kudikamo pozitivnije preporučujemo svima da se ovog ljeta odvaže i prošetaju u ultra kratkim hlačicama.

Leave a comment

više