Search

Otkrivamo 5 najboljih vintage dućana u Zagrebu

Otkrivamo 5 najboljih vintage dućana u Zagrebu

Gdje je najbolji izbor vintage odjeće?


Za najboljim komadom odjeće često moramo malo dulje tragati. Izbora je mnogo, no nikako da na svoj dnevni red uvrstimo manje poznate, a u zadnje vrijeme sve popularnije dućane s vintage odjećom, koji u sebi čuvaju pravo malo blago. Donosimo vam top 5 takvih dućana/studija, koje jednostavno morate posjetiti.

Vintage Exchange Das Charmes

vintage

Hrvatska tvrtka Grupa FDG, zajedno je s američkim suradnicima u Zagrebu otvorila modni studio Vintage Exchange Das Charmes, koji u svojim prostorijama u strogom centru grada, u Tkalčićevoj 75a nudi vintage kolekcionarske dizajnerske primjerke prestižnih modnih marki poput Lanvina, Diora, Prade i Chanela. Komadi su predstavljeni u interijeru promišljenog dizajna, začinjenog detaljima i dizajnerskim namještajem, a osim toga Das Charmes nudi i modno te lifestyle savjetovanje. Umjetnički direktor projekta je Boris Banović, poznati fashion guru, a bitnu ulogu igra i Gordana Grubeša. Studio se temelji na principu vintage exchange, koji podrazumijeva povoljniju kupnju kolekcionarske dizajnerske odjeće, po povoljnijim cijenama.

vintage

Vintage Mademoiselle & Antiquité

vintage

Zagrebački centar od nedavno je bogatiji za još jedan kreativni studio. Vintage dućan nazvan Vintage Mademoiselle & Antiquité u Zagrebu otvorila je Alka Vuica sa željom da svoju staru odjeću proslijedi dalje, po dostupnim cijenama. U humanitarnom duhu, otvoriti će akciju prikupljanja odjeće za Dom za djecu i odrasle-žrtve nasilja u obitelji "Duga Zagreb".

vintage

Ulični ormar

secondhand

Ulični ormar, mjesto je stanovanja vintage odjeće, obuće i modnih dodataka iz cijeloga svijeta te mjesto okupljanja zaljubljenika u vintage, kostimografa, glumaca dizajnera i umjetnika. Smješten u prolazu u Jurišićevoj ulici, nastao je pod vodstvom dugogodišnjih prijateljica Andreje i Radmile, koje su poslovnu ideju razvile na jednom zagrebačkom buvljaku za vrijeme pregovaranja oko cijene vintage kofera. Najteži dio posla u vintage dućanima pronalazak je odgovarajućih retro i vintage komada koji sadržavaju kvalitetu i kredibilitet. Najveći dio odjeće porijeklom je iz SAD-a, Francuske, Italije i Engleske te se upravo time prenosi dašak glamura na zagrebačke ulice. Ovdje nerijetko možete pronaći i sako nošen na jednoj od dodjela Oskara ili jaknu koja je dio originalne uniforme s Harvarda.

Buried Clothes

secondhand

Kada ljubav prema modi i skupljanje vintage krpica preraste u nešto više, nastane Buried Clothes. Javnosti poznate od 2011., dvije prijateljice, a danas kolegice i poslovne partnerice, svoj su modni instinkt odlučile podijeliti sa drugima, ponudivši na tržište vintage komade, od kojih neki datiraju čak u 1920. godinu. Svaki komad odjeće i nakita je pomno odabran, po potrebi prepravljen i kemijski očišćen, a kada ih mašta zagolica, i stilski usavršen.

secondhand

Kako bi odjeća bila što vjernija, svaki komad ostaje u originalnom izdanju, iako je to ponekada, kako cure kažu, iznimno teško jer su se mjere i proporcije s godinama mijenjale. "Naglasak je stavljen na unikatnost, ručni rad, povijesnu vrijednost i kvalitetu, a ne na kvantitetu. To je ono što ovu priču čini romantičnom, i ljudi to, na našu veliku sreću, prepoznaju." Kako vintage komadi ne bi bili samo "komadi", djevojke rade photoshooting, stiliziranje modela te kompletni make-up. Kolekcije su dostupne na Facebook stranici Buried Clothesa, na Blogspotu i Tumblru, a uskoro će dobiti i svoju web-stranicu. Dio odjeće može se pronaći u Iggy concept storeu u Zagrebu.

Lola

secondhand

U blizini Kvaternikova trga, svoja vrata nedavno je otvorila Lola - mali ženski vintage i second hand shop. Osim vintage i second hand odjeće, obuće i modnih dodataka, Lola u svojoj ponudi ima i vintage namještaj Shaby Chic koji već samim pogledom podsjeća na interijere naših predaka. Izloženi namještaj može se naručiti, a sve ostalo moguće je prepraviti kako bi odgovaralo baš svakoj mjeri i proporcijama. Modni inventar otkupljuje se od mnogih stilski osviještenih, i javnosti poznatih i nepoznatih dama, te time daje priliku svakome da pronađe svoj odgovarajući stil.

Tekst: Sabina Vrečar

Leave a comment

više