Search

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije

Prekrasna lica koja je otkrio John Casablancas

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru

U subotu, 20. srpnja, u dobi od 70 godina svijet je napustio John Casablancas, osnivač modne agencije Elite Models. Casablancas je svijetu otkrio neke od najboljih modela svog vremena, među kojima su bile veličine poput Veruschke, Naomi, Cindy, Claudije, Linde, Gisele i mnogih drugih.

Veruschka

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 1)

Vera von Lehndorff je kćer njemačkog grofa koja je postala poznata 60-ih godina kao Veruschka, prvi svjetski supermodel. Imala je jaku želju postati model i zbog toga je dva puta dolazila u New York. Uspjelo joj je tek drugi put, uz podršku Diane Vreeland i cijelog tima američkog Voguea. Poznata fotografija Franca Rubartellija gdje Veruschka pozira u jakni Yves Saint Laurent napravljena je u periodu suradnje s agencijom Elite Models.

Naomi Campbell

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 2)

Egzotičan izgled 15-godišnje Naomi Campbell zamijećen je agencijom Elite Models 1985. godine u londonskom Covent Gardenu. Napustila je školu i otišla u Ameriku kako bi snimila naslovnicu za britanski Elle. Dvije godine kasnije postala je prvi tamnoputi model na naslovnici britanskog Voguea, a 1988. na naslovnici francuskog Voguea. Već je tada na pistama nosila kreacije modnih kuća Dior, Yves Saint Laurent, Fendi i Versace. 1990-e su bile njene zlatne godine kada je krasila većinu naslovnica i nosila većinu najekskluzivnijih revija.

Cindy Crawford

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 3)

Kada joj je bilo 17 godina postala je finalistica natječaja Look of the Year agencije Elite Models, no odlučila je dovršiti studij i tek kasnije doseliti u New York, gdje je i počela karijeru modela. Michael Kors je za nju rekao da je promijenila imidž tipične privlačne Amerikanke od plavuše plavih očiju, do inteligentne brinete s karakterom. 1990-e godine su i za nju bile zlatne - nosila je revije Chanel, Ralph Lauren, Dolce & Gabbana, te se našla na naslovnicama časopisa Vogue, Elle, W, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Allure i Playboy.

Linda Evangelista

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 4)

Talijanku su prvi puta zamijetili kada joj je bilo 16 godina, ali majka joj je zabranila da surađuje s agencijom Elite Models sve dok ne završi školu. Nakon završetka školovanja preselila se u New York, a ubrzo nakon i u Pariz. Do kraja 1980-ih karijera joj je napredovala sporo, sve dok prije snimanja s Peterom Lindberghom nije ošišala dugu kosu. Nova frizura je privukla zanimanje dizajnera, a sve ostalo je povijest.

Gisele Bündchen

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 5)

Kada je imala samo 13 godina, majka ju je upisala na tečaj za mlade manekenke, a već 1994. skaut agencije pronašao ju je u jednom shopping centru i pozvao da sudjeluje u natječaju Elite Look of the Year. Nakon osvojenog drugog mjesta vrata su joj se počela otvarati, došla je u New York, sudjelovala u mnogim revijama, a onda ubrzo postala jedan od najpoznatijih anđela Victoria's Secret.

Karen Elson

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 6)

Britanka Karen Elson počela je svoju karijeru modela 1995. godine kada su je zamijetili na ulici. Dvije godine kasnije Steven Meisel fotografirao ju je za Vogue Italia što ju je lansiralo na visoku poziciju među traženim modelima. Primjerice, za vrijeme njenog braka s Jackom Whiteom, fotografirala ju je slavna Annie Leibovitz.

Yasmin Le Bon

Elite Models: najbolji modeli u povijesti agencije (фото 7)

Yasmin je zamijećena dok je radila u trgovini u Oxfordu i uskoro nakon toga potpisala ugovor s Elite Models agencijom. Kada se preselila u New York već je bila udana za Simona Le Bona, glazbenika iz benda Duran Duran. Od 1986. godine tri puta je napuštala posao radi obitelji i svaki put se vraćala još popularnija.

Modnoj agenciji Elite svoju popularnost mogu zahvaliti i Claudia Schiffer, Heidi Klum, Rosie Huntington-Whiteley, Agyness Deyn, Amber Valetta i mnogi drugi slavni modeli.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više