Search

Žensko odijelo: Od skandala do modnih pista

Žensko odijelo: Od skandala do modnih pista

Simbol slobode i emancipacije

Tekst: BURO.


Odijelo s hlačama sastavni je dio ormara svake moderne žene. Nemoguće je zamisliti kako se taj obožavani odjevni predmet još prije samo nekoliko desetljeća smatrao krajnjom nepristojnošću. Odijelo je u žensku modu stiglo kao simbol slobode i emancipacije. Iako se ranije muškarce zavodilo vrpcama, čipkom i mašnicama, odijelo je ženama pružilo željenu udobnost i slobodu kretanja. Bio je to osebujan okus slobode u vremenu modnog diktata rigidnih korzeta i krinolina.

odijelo

odijelo

Jedna od prvih žena koja je odjenula odijelo s hlačama bila je poznata američka feministica Elizabeth Smith Miller za kojom se povela i njezina prijateljica Amelia Bloomer, urednica popularnog feminističkog časopisa. Nimalo nas ne čudi činjenica kako su upravo feministice prve skrenule pažnju javnosti na odijelo iako ga nisu uspjele promovirati u ukalupljenim dogmama i konvenciji masa. Ne moramo niti napominjati kako muškarci nimalo nisu bili oduševljeni takvim drskim ponašanjem. U tim danima počele su se pojavljivati karikature koje su ismijavale žene u muškim odijelima. Situacija se ponešto promijenila dolaskom bicikla kada se shvatilo kako je odijelo vrlo praktična pogodnost iako su ga, konvencija radi, ipak nadopunjavali suknjom.

odijelo

odijelo

Marlene Dietrich, 20-e

odijelo

Početkom XX. stoljeća odijelo su lansirale i poznate žene poput zvijezde nijemog filma Pearl White i modne trendsetterice Coco Chanel koja je obožavala ovaj udoban i praktičan odjevni komad. Jedna od najgorljivijih zastupnica odijela bila je nezaboravna glumica Marlene Dietrich. Američka javnost i mediji dugo su raspravljali o njezinoj senzacionalnoj pojavi, o statusnim simbolima, štapu i cigareti kojima je očarala publiku na premijeri filma „Znak križa“ u kojem je odigrala glavnu ulogu.

odijelo

odijelo

Fotografije Davida Baileya, 1971.

odijelo

Yves Saint Laurent, proljeće/ljeto 1967.

odijelo

Katherine Hepburn

Druga obožavateljica odijela bila je glumica Katharine Hepburn koja se, unatoč svom zvjezdanom statusu, morala mnogočega odreći zbog svoje neformalne strasti. Ponekad su to bile zanimljivosti, ali i apsurdi. Primjerice, u londonskom hotelu Claridges, glumica je morala izaći kroz stražnji izlaz namijenjen osoblju samo iz razloga što se žena u hlačama smatrala krajnje nedoličnim prizorom u pristojnom društvu, a pogotovo u prestižnom hotelu.

odijelo

Penelope Tree, fotograf Richard Avedon, 1967.

odijelo

Françoise Hardy, Serge Gainsbourg i Jane Birkin

odijelo

Charlotte Rampling i Bianca Jagger

odijelo

Catherine Deneuve i Yves Saint Laurent

No, te su hrabre dame bile zvijezde i izvrsne osobnosti koje su si mogle priuštiti biti drugačije od svih, svojevrsnu slobodnu od okorjelih konzervativaca. Za obične žene odijelo s hlačama dugo će vremena biti i ostati izraz bahatosti i izazov društvenim temeljima i normama.

odijelo

Sophia Loren

odijelo

Brzi procvat odijela dogodio se u 60-im godinama prošlog stoljeća kada je poznati francuski dizajner André Courrèges publici predstavio kolekciju dnevne ženske odjeće među kojima su se mogla zapaziti i odijela s dugim uskim hlačama. Tada je odijelo osvojilo mase.

odijelo

odijelo

1982.

odijelo

Versace: jesen 1980., proljeće/ljeto 1987.

Drugi, jednako slavni Francuz, Yves Saint Laurent, žensko odijelo s hlačama proglasio je „glavnim događajem XX. stoljeća“. Godine 1966. on je prvi na modne piste doveo modele u smokinzima i odijelima s hlačama. Njegov znameniti Le Smoking bilo je jedino žensko odijelo koje je javnost percipirala kao realnu alternativu ženskoj poslovnoj odjeći toga razdoblja. Veliki je dizajner stvorio novi kanon ženske mode rekavši kako odijelo može najbolje naglasiti ženstvenost.

odijelo

odijelo

Fotografije Michaela Comtea, 1995.

Začudno, no ulazak odijela u kolekcije ženske odjeće poznatih dizajnera nije uzdrmao položaj konzervativaca. Primjerice, ranih 70-ih žena u odijelu nije mogla dobiti stol u svim modnim restoranima. Tek je u 80-im odijelo zauzelo dostojanstveni status u ženskom ormaru. Žene su se sada mogle tako odjevene pojaviti ne samo u restoranima i drugim javnim mjestima, već i na poslu. To se dogodilo većinom zaslugom talijanskog kreatora Giorgija Armanija. On je bio taj koji je žensko odijelo izveo iz salona na ulicu, pretvorivši ga u svakodnevni casual. Njegovo odijelo namijenjeno je poslovnim i inteligentnim ženama koje vole strogost u odijevanju. Odijelo s hlačama još uvijek nije izgubilo na svojoj aktualnosti i važnosti. I to je u potpunosti logično: praktično je, udobno i moderno. Baš za svaku situaciju!

odijelo

Fotografija Petera Lindbergha, 1991.

odijelo

Sasha Pivovarova

odijelo

Elle Macpherson, Penelope Cruz i Shailene Woodley

odijelo

Stella McCartney i Chloe Sevigny

odijelo

Rosie Huntington-Whiteley, Frida Gustavsson i Leelee Sobieski

odijelo

Miroslava Duma

odijelo

odijelo

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više