Search

\"Gorpcore\" je novi pokret u svijetu mode: što znači, kako je nastao i što sve o njemu trebate znati?

"Gorpcore" je novi pokret u svijetu mode: što znači, kako je nastao i što sve o njemu trebate znati?

Samo opušteno!

Tekst: F.Š.


Image: Instagram,
Buro Srbija,
ImaxTree,
Nine by Savannah Miller

Kada je prije nekoliko sezona, trend normcore zahvatio ormare svih fashionista i fashionistica, nismo ni sumnjali da će ovaj trend dobiti svoj nastavak. Riječ je o unisex modnom trendu koji karakterizira bazična, nepretenciozna odjeća, primjerice isprane traperice, potrgane tenisice i običan T-Shirt. Cilj je zapravo da ne izgledate ništa posebno, nego kao da se niste previše trudili, već ste nabacali prvih nekoliko stvari iz ormara. Složenica normcore sastavljena je od riječi "normal" i "hardcore", a mnogi su mislili da neće zaživjeti dulje od dvije sezone. Međutim, pokazalo se upravo suprotno, ali ne samo to, već je trend doživio i svojevrsni upgrade. Naime, modni entuzijasti su od nedavno u svoje rječnike uvrstili i pojam gorpcore, a pod njim podrazumijevamo planinarsko-sportski chic koji u naše ormare unosi funkcionalnost i praktičnost.

"Gorpcore" je novi pokret u svijetu mode: što znači, kako je nastao i što sve o njemu trebate znati? (фото 1)

Najčešće podrazumijeva oversized jakne, glomazne cipele i zapravo sve ono zimsko, dugotrajno, vodootporno, a neki bi rekli čak i ružno. Ovaj novi kodeks odijevanja prisutan je u estetici mnogih vodećih brendova poput Balenciage koja je zapravo poznata upravo po predimenzioniranim jaknama, ružnim tenisicama ili tatinim trapericama. Vetements, Fenty Puma, Nine by Savannah Miller, još su neki od svjetskih brendova koji su u svojim kolekcijama prihvatili ovaj trend, a čini nam se kako ćemo o njemu još dugo čitati.

Balenciaga

Trend je, u ovom slučaju, i više od trenda jer potiče ljude da na drukčiji način promišljaju o modi. Pritisak da uvijek i pod svaku cijenu moramo izgledati lijepo, nesumnjivo je prisutan, a gorpcore, u svojoj osnovi želi promijeniti baš to. Trend promovira funkcionalnost, praktičnost i upotrebljivost, te igra po drukčijim modnim pravilima od onih na koje smo naviknuli. Svojom estetikom poručuje da gotovo svaki outfit može izgledati lijepo ako ga znamo nositi i iznijeti na pravi način. Vodootporni prsluci i ogromne jakne time su prešle dalek modni put, pa ih sada osim ribolovaca, nose i modeli na pistama fashion weekova, kao i modni insajderi koji iz prvog reda budnim okom prate iste.

Nine by Savannah Miller

 

"Gorpcore" je novi pokret u svijetu mode: što znači, kako je nastao i što sve o njemu trebate znati? (фото 2)

 

"Gorpcore" je novi pokret u svijetu mode: što znači, kako je nastao i što sve o njemu trebate znati? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više