Search

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija

Modni detalj koji bismo mogli nositi iduće hladne sezone

Tekst: T.L.


Image: Imaxtree

Novi milenij vrijeme je revivala. Nema toga što moda nije "iskopala" iz prašnjavih ladica povijesti i ponovno vratila u uporabu. Od sićušnih Matrix naočala, preko (donedavno estetski rubne) scrunchie gumice pa sve do "denim on denim" stylinga za koje smo dugo smatrali da će, kao asocijacija na matching outfite Britney Spears i Justin Timberlake, postojati samo kao inspiracija za kostimirane zabave. No, kako smo odavno naučili da u modi (baš kao i u životu) vrijedi dobro staro pravilo "nikad ne reci nikad", tako smo načulili sva osjetila i odlučili pričekati koji će nam kontroverzni trend iz prošlosti servirati modne piste za narednu sezonu jesen/zima 2020/21. Naravno, nismo trebali dugo čekati.

Čini se, naime, pogledate li pobliže modne piste, ali i u lice modnih metropola, da bi nam se uskoro na hirovite ceste trendova mogle vratiti - ženske kravate. Radi se, doduše, o još jednom revivalu. Još se poprilično živo sjećamo početka milenija i outfita Avril Lavigne koja je, s kravatom oko vrata, pjevala svoj mega hit "Sk8er Boi". Kravate su tada, zbog popularnosti mlađahne glazbenice, ušle u domenu mainstreama, a nosile su se baš tako kako ih je nosila Avril, nonšalantno zavezane u kombinaciji s T-shirtom, šiltericom i spuštenim hlačama. To, doduše, nije bio prvi put da su djevojke "prisvojile" taj muški modni dodatak. S kravatom su koketirale mnoge supkulture, od punkerica do gotičarki, a nošenje kravata oko ženskog vrata bio je svojevrsni simbol bunta i otpora prema patrijarhalnim vrijednostima, čin "prisvajanja" moći i statusa koji u društvu imaju muškarci.

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija (фото 1)

Nakon što se u zadnje vrijeme, zavezana oko ženskog vrata, pojavljivala tek sporadično, čini se kako za ovaj asesoar dolazi neko novo vrijeme. Uočili smo je na pistama modnih kuća kao što su Prada, Preen by Thornton Bregazzi i Toga. Dok Prada savjetuje da svoju kravatu nosite ispod prsluka i na košulju jarkih boja, u Preenovoj verziji ona se pojavljuje kao dio vrlo maskulinog outfita sastavljenog od predimenzioniranog odijela dok Toga savjetuje da ju nosite na sve - od lakiranog party stylinga do formalnog odijela. Kravate su, tijekom tjedana mode u modnim metropolama, oko svojih vratova zavezale i poznate svjetske trendseterice. Dok se dodatak najčešće pojavljuje kraseći odijelo, zanimljiv nam je i styling u kojem se kravata pojavljuje kao dio total looka u jednoj boji.

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija (фото 2)

Premda će nam se na prvi pogled povratak ovog trenda možda učiniti neočekivanim, razmislite li samo malo, shvatit ćete da je kravata ustvari posve logičan trend u vremenu u kojem živimo. U eri novog vala feminizma potpomognutim #MeToo pokretom, bilo je posve neobično da nemamo ženki odjevni komad koji bi začinio ženske borbe današnjice. Nekoć su to bile hlače koje smo "ukrale" muškarcima i, na njihovo negodovanje, pokazale srednji prst patrijarhalnom društvu, onda smo u vremenu seksualne revolucije odbacile grudnjake kao simbol muške opresije, a odjenule smo i minice da dokažemo da smo podjednako slobodne i da se ne želimo skrivati iza paravana lažne čednosti...

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija (фото 3)

Moda je uvijek pratila društvena kretanja, a čini se da to podjednako predano radi i danas. Ne čudi stoga što su već dugi niz sezona u ženskoj modi popularna odijela i predimenzionirani blejzeri, a sada smo toj "muškoj" uniformi dodale i "muški" asesoar - kravatu. Osim što simboliziraju "muškost", odijela i kravate vezuju se uz formalne, poslovne prilike, moć i uspjeh, sve ono što je "rezervirano za muškarce" i teže dostupno ženama. Na tragu recentnih društvenih kretanja i feminizma koji je trenutno u punom zamahu, ženska moda želi poručiti da žene danas mogu sve što mogu muškarci, a to čini i, naizgled malim, detaljima. Ovaj nam se kontekst sigurno sviđa više od onoga kada je s kravatom oko vrata Avril skakala po automobilima. I da, jedva čekamo vidjeti hoće li i u kakvim će odjevnim kombinacijama zaživjeti na ulicama.

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija (фото 4)

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija (фото 5)

Piste i ulice okupirao je potpuno neočekivani trend s početka milenija (фото 6)

Leave a comment

više