Search

Retromanija: koturaljke su se vratile, a s njima i moda 70-ih godina

Retromanija: koturaljke su se vratile, a s njima i moda 70-ih godina

Tekst: BURO.


Velike su šanse da ste prije nekoliko tjedana naletjeli na snimku na kojoj Oumi Janta slatko pleše na koturaljkama u žutom retro kompletiću. Ovu snimku je vidjelo preko dva milijuna korisnika Instagrama i ostali su oduševljeni estetikom koja budi nostalgiju. Odmah smo se sjetili svog djetinjstva i nespretnih pokušaja na koturaljkama koje su ubrzo zamijenile role, a i one su brzo sparkirane u ormar.

Sada više nema sumnje, koturaljke su postale jednako cool kao i prije nekoliko desetljeća. Pandemija je dodatno pospješila ovaj trend budući da smo trebali osmisliti što više načina da se samostalno zabavimo u blizini kuće. Ovaj retro trend neočekivano je eksplodirao na platformi TikTok gdje hashtag #rollerskating broji preko dvije i pol milijarde prikaza. Nogu je povukla glumica Ana Coto koja je začarala generaciju Z koturaljkama koje nismo vidjeli desetljećima, a poslije nje brojne popularne djevojke su se iskušale u vožnji na lokalnom igralištu i ludilo je počelo.

Snimci koreografija na koturaljkama su pratiocima omogućili da se udalje od monotonije svakodnevice. Čak je zabilježen i porast ekipa koje se nalaze kako bi snimali popularne TikTok koreografije ali ovog puta na četiri točka. Ti snimci su oni iz kategorije “feel good” pa ne čudi da vrlo brzo postižu veliki broj pregleda. Brend Moxi Skates je bio primoran zaposliti još osoblja kako bi postigli da odgovore na povećanu potražnju, a trenutno obećavaju rok isporuke između 10 i 14 tjedana od trenutka naručivanja što je dokaz da je i TikTok postao ozbiljan marketinški alat koji trendove može lansirati do novih visina, jedino što je u tom smislu i dalje nepredvidljiv i zasad je teško shvatiti koja će biti sljedeća hype epizoda.

Pored plesanja, svim novim videima je zajednička estetika koja potječe s kalifornijskih plaža sedamdesetih godina. Radi se o udobnoj odjeći, koja je dovoljno upadljiva da se istakne među ostalim klincima na društvenim mrežama. Reference uključuju kombinaciju plaže, sporta i disko utjecaja, a ključni komad je mikro šorc kakav se tijekom sedamdesetih nosi na satovima tjelesnog. Tu je još i traper šorc, razni kombinezoni, biciklističke, bikini topovi, cirkoni i rese, kao i rebraste sportske čarape s crtama koje vire iznad šarenih koturaljki. Dodajte još malu torbicu oko struka i „Scrunchy“ gumicu za kosu za kompletan nostalgija paket. DIY kultura je također veliki dio ovog pokreta, postoji velik broj profila na Instagramu i TikToku koji objašnjavaju kako obične tenisice pretvoriti u koturaljke, kao i oni koji nude posebne ručno izrađene ukrase za koturaljke. I što kažete, jeste li se spremni iskušati u jednoj ludoj vožnji?


Retromanija: koturaljke su se vratile, a s njima i moda 70-ih godina (фото 7)

CROP MAJICA, PULL&BEAR

Retromanija: koturaljke su se vratile, a s njima i moda 70-ih godina (фото 8)

ŠORC, BERSHKA

Retromanija: koturaljke su se vratile, a s njima i moda 70-ih godina (фото 9)

KOTURALJKE, DECATHLON

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više