Search

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice

Evolucija vječnog komada


Image: Imaxtree,
Buro247.ru,
Instagram,
Splashnews

Čini se kako bijele traperice žive nekim odvojenim životom u svijetu trapera. I bez obzira na njihovu neutralnost, neće ih baš svaka žena uključiti u svoju garderobu, kao što je to slučaj s običnim trapericama. U nastavku saznajte kako su bijele traperice postale popularne i koje ih zvijezde kako nose...

Bez obzira na činjenicu da traperice svoje porijeklo vuku iz Amerike, povijest bijelih traperica priča jednu sasvim drugu priču koja začudo nema veze sa SAD-om. Možda se tomu krije u pomalo bizarnoj, ali živućoj tradiciji u SAD-u koja nalaže da se od Praznika rada, koji Amerikanci slave prvog rujanskog ponedjeljka, do Uskrsa ne bi trebala nositi bijela odjeća, odnosno da tijekom hladnih mjeseci nije prikladno odijevati odjeću bijele boje. 

A druge strane Atlantika, u Velikoj Britaniji, takva tradicija nikad nije postojala i upravo se u ozračju slobode i neopterećenosti u ludim 70-ima rodila ideja o bijelim trapericama. A za njihovu popularnost zaslužna je manekenka Jean Shrimpton koja se u javnosti pojavila u snježno bijelim uskim trapericama visokog struka. Njezinim se primjerom ubrzo povela i tad mlada glumica u usponu Jane Birkin koja je, odjevena u bijele ultra uske traperice ili bijele trapezice u kombinaciji s klasičnom košuljom muškog kroja i slamnatom torbom i ležernim šiškama preko čela, postala lice pariškog chica i glavna trendseterica 70-ih, a koja i danas slovi za modnu ikonu čiji primjer slijede brojne poznate dame.

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 1)

Deset godina kasnije, sredinom 80-ih, na scenu stupa Depeche Mode i njihov mračni synth pop koji sa sobom donosi estetiku obilježenu bijelom bojom u kombinaciji s grubim Dr. Martens čizmama, kožnim jaknama i plavim traper jaknama. Najveći fanovi kultnih Depecheovaca čak su i kosu bojili u plavo, baš poput njihova frontmena Dave Gahana. U tom periodu bijele traperice uglavnom su se nosile s futurističkim metalik bomber jaknama, ili pak onima u kričavim neon bojama, ili su se kombinirale s već spomenutim kožnim jaknama i cipelama na platformu. 

Nakon synth popa 80-ih stigao je rave 90-ih, a s njima i period antimode i napuštanja svega što je bilo vezano uz 80-e. Calvin Klein struk traperica spustio je nešto niže i započeo novu eru u modnom svijetu koju najbolje simbolizira kraljica modelinga – Kate Moss. A kraljicu mode i skandala često smo puta mogli vidjeti u bijelim trapericama.

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 2)

Početak 2000-ih bijele traperice dočekale su ponovno na nogama Kate Moss, ovog puta ravnijeg kroja koje je Moss začinila Birkenstock sandalama ili masivnim crnim natikačama, upravo onakvim kakve i ove sezone viđamo na brojnim trendsetericama. Trendu bijelih traperica nije mogla odoljeti još jedna Britanka, Victoria Beckham, koja ih je često kombinirala sa štiklama vrtoglavo visokih potpetica, kao što to ovih dana čini i Kim Kardashian, koja je još početkom 2000-ih pokazivala sklonost prema bijelim total look kombinacijama s nezaobilaznim trapericama. 

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 3)

A ovog ljeta bijele traperice dolaze u raznim varijantama, ipak, još uvijek dominira ultrapopularni skinny model. Alexa Chung u maniri Jane Birkin dopunjuje ih chic ženstvenim balerinkama. Miranda Kerr se priklanja bijelom total look trendu koji zaokružuje sandalama na punu petu, a Vanessa Hudgens i Gigi Hadid vole rasparani model. Uz seksepilni skinny model trendseterice poput Leandre Medine vole i boyfriend model. 

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 4)

Ako dosad još niste nabavili svoj primjerak bijelih traperica, možda su sezonska sniženja pravo vrijeme za kupovinu omiljenog modela jer, ako nas je nešto povijest bijelih traperica naučila, to je da se one uvijek vraćaju!

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 5)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 6)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 7)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 8)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 9)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 10)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 11)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 12)

Trend koji ne izlazi iz mode: bijele traperice (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više