Traži

Volite li porculanski uzorak?

Volite li porculanski uzorak?

Tradicionalne plavo-bijele boje zavladale modnim svijetom

Tekst: BURO.


Fotografija: Foto: Büro247.ua

Trend: porculan

Haljina i salonke Valentino, maska za iPhone Blue Willow, medvjed Bearbrick umjetnika SSUR, sat Swatch

Bijelo-plave boje porculana pojavile su se u Kini prije više od tisuću godina, a nakon toga je ukrašavanje glaziranim bojama na bijeloj pozadini zaživjelo i u nizozemskom gradu Delftu te postalo poznato u cijelom svijetu. Toj tradicionalnoj kombinaciji boja i karakterističnim motivima često se okreću i suvremeni umjetnici te dizajneri. Tako ih je kineski umjetnik Ai Weiwei upotrijebio za svoju instalaciju na umjetničkom sajmu Art Basel i stvorio golemu porculansku strukturu s crtežima iz epohe dinastije Ming, spojivši suvremenost s prošlošću. Njujorški umjetnik SSUR pak je poznatim tankim zavijucima ukrasio medvjedića Bearbrick i pretvorio ga u suvremeni predmet žudnje.

Trend: porculan

Haljina Alexander McQueen, naušnica Chopard, tanjur Dana Oldfather, porculan Katsuyo Aoki, porculanska igračka Porsche

Bijelo-plavi ornamenti evociraju osjećaje romantike i spokoja. Radovi umjetnice Katsuyo Aoki nebesko plavi uzorak na bijelom porculanu ne izgledaju samo poput čipke, već je i premašuju svojom delikatnošću i detaljnošću.

Trend: porculan

Haljina 3.1 Phillip Lim, keramika Nendo, tenisice adidas Originals, set za čaj Joon Lee, ukras za namještaj Ornella Stocco

Umjetnički ornamenti nisu zaobišli ni modu - ove sezone o dizajnu modne kuće Valentino govore svi, a bijelo-plavi motivi pronašli su svoj put do njihovih haljina, ali i do srca obožavatelja. Temu je podržao i Giambattista Valli koji je na couture reviji predstavio svu raskoš porculanskog majstorstva - na kaputima i haljinama mogu se proučiti svi pravci ove vrste umjetnosti.

Trend: porculan

Kaput Giambattista Valli Haute Couture, sandale Charlotte Olympia, porculan Katsuyo Aoki

Floralni motivi nerijetko dobivaju volumen i 3D format pa su se tako pojavili na haljinama i clutch torbicama Alexander McQueen boje slonove kosti. Minuciozni detalji izgledaju realistično, kao da se radi o pravom porculanskom radu, a ne nosivom komadu. Salonke Valentino bijele boje izgledaju toliko razrađeno sa svojim uzorkom da bi savršeno mogle funkcionirati i kao ukras dekora. Svi koji cijene ovaj trend već su započeli sa sakupljanjem svoje male umjetničke zbirke, možda biste mogli i vi.

Trend: porculan

Clutch Alexander McQueen, haljina Collette by Collette Dinnigan, porculanska figurica Jaime Hayon, porculanski tanjur Maxime Ansiau

Tekst: D.Č.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar