Search

Najbolje s Tjedna muške mode u Londonu

Najbolje s Tjedna muške mode u Londonu

Alexander McQueen, Christopher Kane, JW Anderson i drugi


Tijekom naših božićnih i novogodišnjih blagdana, u Londonu se održao Tjedan muške mode za sezonu jesen/zima 2013./2014. godine. Ne želeći stajati po strani, Büro 24/7 je za vas pripremio najbolje od najboljeg: izvještaj s revija modnih kuća Christopher Kane, Alexander McQueen, JW Anderson, Jonathan Saunders i TopMan Design.

Alexander McQueen

Mušku kolekciju Sare Burton za jesen/zimu 2013./2014. godine već su prozvali „Savile Row očima kuće Alexander McQueen". Dramatična kolekcija izvedena je u klasičnom britanskom stilu te su tako prevladavala odijela na dvostruko kopčanje i lakirane cipele. U nekim su se kreacijama pak mogle pročitati inspiracije srednjovjekovnom katoličkom Engleskom: dugi kaputi podsjetili su nas na kardinalske halje, a dezen na crkvene vitraže. U suvremenost su nas vratile kratke hlače, odijela s košuljama i cipele unificiranog dezena kao i plastične maske na licima modela koje su zatvorile i otvorile reviju.

Christopher Kane

U muškoj kolekciji Christophera Kanea nije bilo iznenađenja zahvaljujući nedavno predstavljenoj, tematski sličnoj ženskoj kolekciji pre-fall 2013. Kao i ženska kolekcija, i ova je revija prošla u znaku horor filmova iz legendarnog filmskog studija Hammer: teške tamne tkanine, veste i majice sa slikama glavnih likova iz horor filmova poput Drakule ili Frankensteina te kaputi sa „životinjskim“ printom.

TopMan Design

Na kreiranje jesensko/zimske kolekcije muške odjeće, dizajnere iz brenda TopMan nadahnulo je omiljeno razdoblje britanske mladeži: ideja slavne „gap year“, odnosno slobodne godine koju maturanti uzimaju kako bi putovali, stjecali iskustva i razmislili o svom budućem fakultetu. Dizajnerski tim brenda TopMan kreirao je kolekciju u kojoj možete putovati diljem svijeta: voluminozne jakne i grube čizme za boravak u nordijskim zemljama, te veste živih boja i odijela za toplije krajeve.

JW Anderson

Modni su kritičari već izjavili kako je dizajner Jonathan Anderson u svojim razmišljanjima na temu muško-ženskog odnosa zaista otišao predaleko. Na reviji brenda JW Anderson jesen/ zima, muški su modeli koračali odjeveni u visoke ženske čizme, kožne kapute, bijele rukavice i kratke hlače s volanima. Samom se dizajneru eksperiment čini u potpunosti bezazlen. „To je samo novi pogled, rad s arhitekturom i proporcijama“, priznao je Anderson. „Za mene je to samo pokušaj poboljšavanja siluete“.

Jonathan Saunders

U muškoj kolekciji za sezonu jesen/zima, Jonathan Saunders se, kao i uvijek, dokazao kao vješti kolorist obojivši košulje, hlače i kapute prirodnim bojama: nebesko plavom, smeđom, zelenom i sunčano narančastom. Inspiraciju za kolekciju Saunders je pronašao u djelima dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona koji radi u žanru sintetičke umjetnosti i dizajnira instalacije koristeći isključivo prirodne materijale poput vode i svjetlosti.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više