Search

Tjedan muške mode u Parizu: Givenchy

Tjedan muške mode u Parizu: Givenchy

Američki san


Riccardo Tisci obožavatelj je Sjedinjenih Američkih Država, a te se činjenice nimalo ne srami. Naravno, politika se ovdje ne računa. Njegova prethodna jesensko/zimska muška kolekcija predstavila je različite interpretacije američke zastave - na T-shirticama, topovima pa čak i kao ukrasni element odijela sa suknjom. Sinoćnja je kolekcija pokazala novu izjavu ljubavi prema Americi iznoseći je u tri karakteristike: u tamnoj estetici u kojoj se Tisci odlično snalazi, u kolorističkim varijacijama (crna, bijela i nijanse sive) te u odjevnim komadima složenijih krojeva.

Modna kuća Givenchy odustala je od sudjelovanja na revijama haute couture kolekcija i možemo očekivati kako će sada pravi couture duh zaživjeti baš u prêt-a-porter kolekcijama. Eksperimentalni kroj (sakoi i kaputi bez revera i ovratnika), kompleksna tehnička izrada modela i korištenje više klasičnih i „zrelijih“ tkanina, primjerice, vunenog tvida, ipak su naglasili taj prepoznatljivi mladenački duh kolekcije. Međutim, zahvaljujući detaljima, u njoj se osjetila i veća čvrstina i ozbiljnost kakve nismo navikli viđati u prethodnim kolekcijama. Naravno, Tisci je ponajprije dizajner koji radi za mladu publiku. Iako, čini se kako i on odrasta.

givenchymenfw2013

Mnogi komadi i lookovi predstavili su neprikriveni „mačizam“ poput jakni s voluminoznim ramenima kakve nose igrači američkog nogometa, zatim kožni kaputi bez ovratnika à la Kanye West i kratki kožni bomberi. Većinu modela možemo opisati kao mješavinu romantizma, dekadencije, gothic chica i popa. I naravno, utjecaja radova američkog fotografa Roberta Mapplethorpea. Kombinacije bijelih košulji i uskih crnih hlača ili pak crna baršunasta „mormonska“ odijela djelovale su u potpunosti senzualno i osjećajno. Tisci je, bez sumnje, jedan od najosjećajnijih dizajnera svoje generacije. I jedan od onih koji najsnažnije osjećaju usamljenost i stalno preispitivanje vlastite egzistencije u našem kaotičnom suvremenom društvu.

Tjedan muške mode u Parizu: Givenchy (фото 1)

Potvrda izjave koju je Riccardo Tisci dao nakon revije, o tome kako je predstavljena kolekcija otkrila najmračniji dio njegove duše, bile su i prepoznatljive T-shirtice, topovi, košulje i tanke veste s „mračnim“ printevima. Ovaj put one nisu bile izrađene samo od jerseya, već i od kašmira, tafta, kože i baršuna. Ne trebate biti Kasandra kako biste u njima prepoznali apsolutni hit sljedeće sezone!

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više