Search

Tjedan muške mode u Parizu: Dior Homme

Tjedan muške mode u Parizu: Dior Homme

Zagrljaj klasike


Za mnoge drevne filozofske tradicije trokut upisan u krug predstavlja svijet oblika koji postoji unutar kruga vječnosti. Što je time htio poručiti Kris Van Assche kada ih je upotrijebio u svojoj kolekciji? Teško je proniknuti u um umjetnika kakav dizajner Dior Hommea neupitno jest. No, pokušat ćemo.

Nakon prvih nekoliko izlazaka sjetili smo se filma „Gattaca“, savršenog svijeta iz budućnosti. Estetske paralele u ovoj su kolekciji zaista razvidne. To je posebno bilo primjetno u smislu simbolike. U predstavljenoj budućnosti mogla se uočiti i tradicionalna „diorovska“ jednostavnost, aristokratizam, elegancija, profinjenost i dobar ukus. Kris Van Assche je uspio kroz izdužene oblike, vertikalne umetke sličnih ili kontrastnih boja, kao i kroz kontrastne rukave ili sakoe, u kombinaciji klasičnih i sportskih detalja ispreplesti svu onu vječnu i ponekad „sterilnu“ Dior klasiku. Čini se kako ta klasika nikada nije izgledala više inovativno, neočekivano, gotovo daleko i očuđeno, dok se budućnost mode nikada nije činila jasnijom i dostupnijom.

U ovoj kolekciji nije bilo izokrenutih sakoa, kaputa i balonera koje je dizajner koristio prošle godine kako bi pokazao cjelokupno savršenstvo tehničke izvedbe i krojačke vještine u kolekciji kuće Dior Homme. No, ovaj put očarali su nas obojica - i besprijekoran kroj i dobri stari krojački zanat. Zanimljivo je da, unatoč crno-bijelim, sivo-crnim, tamnoplavim i plavo-ljubičastim nijansama, kolekcija izgleda sjajno. Modeli su savršeno komplementarni s krojem, siluetama i kombinacijom oblika koji dopunjuju osnovne emocionalne i estetske komponente, odsutne zbog prigušene palete boja.

Sama po sebi nameće se i paralela sa ženskom kolekcijom francuske kuće koju je nedavno predstavio i novi dizajner Diora, Raf Simons. Raf je ponovno u val mode donio zaboravljeni odjevni predmet poput dress-coata, komad koji možemo opisati kao haljinu koja lako postaje i kaput. Hibridne siluete na razmeđi raznovrsnih žanrova - sakoi, ogrtači, smokinzi i kaputi - bez sumnje su inovacija u novoj kolekciji kuće Dior Homme. U svakom slučaju, dva Belgijanca u praksi dokazuju kako je moguće u Meku francuske mode donijeti i svježe ideje, pravo umijeće i inovacije.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više