Search

Tjedan muške mode u Parizu: Lanvin

Tjedan muške mode u Parizu: Lanvin

Nova Ossendrijverova kolekcija


Prije je Lucas Ossendrijver, dizajner koji pod vodstvom Albera Elbaza kreira muške kolekcije za modnu kuću Lanvin, mnogo puta morao odgovarati na pitanje zašto u njegovim kolekcijama nikada, ili gotovo nikada, nema jednobojnih odijela. Ossendrijverova teorija glasi ovako: klasično odijelo je zastarjelo i podsjeća na uniformu, a on sam, kada je riječ o njegovim modnim skladovima, najviše voli kombinirati sakoe i hlače različitih boja te komade koji se pritom kardinalno razlikuju u strukturi i izgledu tkanine.

Nova Ossendrijverova kolekcija u tome nije bila nikakva iznimka. Osim, doslovce, dva ili tri odijela (sivi strukirani sako i široke hlače slobodnog kroja u stilu 1940-ih u kombinaciji s oker dolčevitom i sivo odijelo sa sakoom na dvostruko kopčanje i voluminoznim kosim ramenima u duhu 1960-ih), kolekcijom dominiraju kontrastne i neobične kombinacije. Široki, voluminozni ili uski sportski gornji dio i nešto više klasičan donji, „tech“ sintetika i konzervativan mekani flanel, koža i fina vuna, glatko i grubo krzno te čokoladno i svijetlo smeđa, siva, jagoda i svijetlo roza i crna boja.

lanvinmenfw2013

Ove neobične skladove lišene strogosti i pretjerane klasike možemo smatrati pravom umjetnošću kombiniranja koje balansira između sportskog casual stila, pariške elegancije i futurizma. Zbog te modne slobode svatko se može osjetiti kao koautor ovih kreacija. Moramo istaknuti, s ovom odjećom i kombinacijama jednostavno ne možete pogriješiti. Ossendrijver je predstavio i široki dijapazon komada koje možete kombinirati s apsolutno svime. Tako su brojne kreacije, uključujući i one nešto više klasične, još dodatno razigrale i tenisice - novi „klasik“ kuće koje su tako naglasile ovu ideju improvizacije, jednostavnosti i opuštenosti.

S druge strane, kolekcija obiluje i dobrom starom Lanvin klasikom i paralelama sa ženskim kolekcijama te francuske kuće. Alber Elbaz svome je protégéu jednostavno dao carte blanche, no ipak se pobrinuo da muška kolekcija održi svoju legendarnu tradiciju. Elbazova se prisutnost osjeća u drapiranju hlača koje asociraju na omiljene siluete iz 1980-ih, u kaputima s voluminoznim ramenima i velikim crnim gumbima i, naravno, u baroknim zeleno-plavim i roza-crvenim nijansama koje dolaze iz visoke mode te koje se iz sezone u sezonu ponavljaju u gotovo svakoj ženskoj kolekciji ove kultne modne kuće.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više