Search

Izložba omiljene modne kuće princeze Diane

Izložba omiljene modne kuće princeze Diane

Bellville Sasson


Poznati britanski brend Bellville Sasson, omiljen slavnim ženama poput Jacqueline Kennedy, Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor, biti će predmet nove izložbe koja se organizira u Londonu. Više od 150 radova, koji obuhvaćaju šest desetljeća rada brenda, biti će predstavljeni u Muzeju mode i tekstila (Fashion and Textiles Museum).

«Otišao sam prošle godine u mirovinu nakon 55 godina rada. Kao povjerenik muzeja, pomogao sam organizirati nekoliko izložbi i zbog toga je baš ovdje imalo smisla organizirati pregled našeg rada», govori dizajner David Sassoon. «Imao sam dugu karijeru. Pridružio sam se Bellville Sassoonu 1958. godine, a to znači da će izložba prikazati razvoj mode kroz duži period vremena.»

Bellville Sassoon je jedan od rijetkih brendova koji se može pohvaliti skicama koje su izrađivane za članove kraljevske obitelji (iako, s izuzećem same kraljice). Najslavnija klijentica modne kuće bila je Diana, princeza od Walesa. Na izložbi su izložene skice haljina s detaljima kako ih je zamislila sama Diana, a također i s njenim bilješkama vezanih uz samu haljine.

bellvillesassoon

«Princeza i ja smo bili u odličnim odnosima», prisjeća se David Sassoon. «Rad s Dianom je za mene bio užitak i velika čast. Bila je nevjerojatno karizmatična i zahvalna za svaki komad koji sam smislio za nju. Mnogi govore da je voljela podizati mnogo prašine, ali nikada se nisam mogao složiti s time. Poznavao sam Dianu i prije nego što je postala princeza. Oduvijek je zauzimala posebno mjesto u mom srcu.»

bellvillesassoon

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u njegovoj karijeri bilo je primanje velike količine pisama od poklonika romantične haljine otkrivenih ramena, koje je 1981. napravljeno posebno za Dianu, nakon što je službeno objavljena njena trudnoća.

«Haljina je bila bajkovita», prisjeća se dizajner, «dan nakon premijere haljine, počela su pristizati pisma od djece – u njihovim očima, bila je to idealna haljina za princezu.»

Retrospektiva modne kuće Davida Sassoona pod imenom The Glamour of Bellville Sassoon, otvara svoja vrata u Muzeju mode i tekstila 20. rujna i trajati će do 11. siječnja 2014. godine.

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više