Search

Zara i H&M udružili snage

Zara i H&M udružili snage

U borbi protiv problema zaštite na radu

Kupujući odjeću u shopping centrima, rijetko kada razmišljamo o tome tko ju je proizveo i gdje. Ali iza velikih brendova stoje najobičnije šivaće tvornice, rasprostranjene po cijelom svijetu.

2012. godine radnici šivaćih postrojenja u Bangladešu, gdje se proizvodi glavnina odjeće brendova kao što su H&M, Gap i Walmart, organizirali su prosvjed s ciljem obraćanja pažnje na svoj loš položaj. Tada je na njihovu stranu stao direktor H&M-a Karl Johann Persson, koji je plaću od 37$ za 10-16 sati rada dnevno nazvao nedopustivom i pozvao poglavare države da poduzmu neke mjere.

Godinu dana nakon toga, 24. travnja 2013., srušila se zgrada kompleksa Rana Plaza, koji se nalazi u glavnom gradu Bangladeša. U početku se govorilo o tri smrtna slučaja, a kasnije je broj počeo rasti sve dok nije dostigao katastrofalnu brojku od 1100 poginulih i tako ušao u povijest kao jedna od većih tragedija.

Kompleks se srušio zbog 4 snažna generatora, čije su se vibracije ujednačile s vibracijama tisuće šivaćih mašina koje su se nalazile u prostoru Rana Plaze.

zarahm

Urušenje zgrade kompleksa Rana Plaza

Brendovi, čija proizvodnja je većinski bazirana u Bangladešu, nisu mogli ne reagirati. H&M, a zajedno s njim i britanske tvrtke Primark i Tesco, te C&A i Inditex grupa, odlučili su potpisati zajedničku izjavu u kojoj se obvezuju regularno organizirati provjere u tvornicama, a u neophodnim slučajevima na sebe preuzeti trošak obnove postrojenja. Saopćenju se pridružio i konglomerat PVH, vlasnik brendova poput Calvin Klein i Tommy Hilfiger.

Pogibija više od tisuću ljudi, potaknula je još jedno rješenje - povišenje minimalne plaće radnicima i tako su se ispunili zahtjevi prošlogodišnjih prosvjednika, od kojih je nažalost mnogo nastradalo u kompleksu Rana Plaza.

Tekst: D.Č./L.B.

više