Traži

Rođendan najpoznatijih traperica na svijetu

Rođendan najpoznatijih traperica na svijetu

Na današnji dan u javnosti je prvi puta predstavljen model poznatih 'Levisica'


Davne 1873. godine, na današnji dan, 20. svibnja, u javnosti je prvi puta predstavljen model plavih traperica, poznatih 'Levisica'. Levi Strauss i njegov partner Jacob Davis osmislili su čvrst model hlača s džepovima i zakovicama, a prvi primjerci su napravljeni ni više ni manje nego od platna koje se koristilo za izradu šatora. Hlače su odmah doživjele uspjeh i to kod radnika, posebice tragača za zlatom na američkom zapadu. Model traperica Levi’s 501 bile su prve originalne i prve plave traperice na svijetu, izumljene prije 140 godina!

Levi Strauss porijeklom Bavarac, preselio se 1853. godine za vrijeme Zlatne groznice u San Francisco da bi pokrenuo posao prodaje tekstila i odjeće. To je ostvario u svojoj maloj trgovini prodajući odjeću, čizme i slične stvari. 1872. pridružio mu se gorespomenuti Jacob Davis, krojač iz Nevade kako bi kreirali i patentirali čvrstu radničku odjeću od smeđeg pamuka i plavog trapera, koja se ne može lako poderati. I to je bio početak.

1886. osmišljen je poznati "The Two Horse" logo koji je personificirao nevjerojatnu izdržljivost i kvalitetu Levis odjeće. Logo je prvi puta upotrijebljen i otisnut na komadiću kože prišivenom na stražnjem dijelu hlača modela XX (kasnije poznatog kao 501), gdje se i dan danas nalazi. 1890. godine originalnim "XX" plavim trapericama dan je kultni naziv "501". Već 1908. godine 'Levisice' su pronašle svoje mjesto na japanskom, australskom i južnoafričkom tržištu, čime je počelo globalno širenje američke marke. Godinu dana kasnije počele su se proizvoditi hlače od "finijeg" materijala, kao i traper jakne. Nekoliko godina kasnije na tržištu su predstavljeni i dječji kombinezoni namijenjeni za igru. Prva linija odjeće od trapera za žene "Lady Levis", osmišljena je 1934. i bila je vrlo slična muškoj i to modelu "501". Svoju ženstvenost duguju modernom visokom struku. 1961. dizajniran je crveni logo "Batwing", odnosno, logo u obliku krila šišmiša, koji je s vremenom postao skraćenica za sam brend.

Tko zna da li su Strauss i Jacob mogli pretpostaviti golemi globalni uspjeh njihova, tada skromnog modela plavih hlača? No, sa sigurnošću možemo reći da danas sve traperice, makar ne bile marke Levis, itekako mnogo duguju prvom modelu traper hlača na svijetu, nastalih u malom dućanu Levija Straussa.

Tekst: Nikolina Kranjec
Foto: Facebook 

Napišite komentar