Search

Carolina Herrera tuži kuću Oscar de la Renta

Carolina Herrera tuži kuću Oscar de la Renta

Dvije velike američke kuće u novom skandalu


Image: Buro247hr arhiva,
Buro247me

Američka dizajnerica Carolina Herrera odlučila je tužiti kuću pokojnog Oscara de la Rente zbog angažiranja Laure Kim, Herrerine kreativne direktorice koja je nakon niza prepirki s osnivačicom kuće odlučila prijeći na istu poziciju u konkurentskoj modnoj kući

Kad je iz Oscara de la Rente u rujnu najavljeno da će novi kreativni direktori kuće nakon odlaska Petera Coppinga postati Laura Kim i Fernando Garcia (inače i kreativni direktori i osnivači kuće Monse), malo tko je znao, kako prenosi publikacija Fashionista, da je Laura Kim ranije ove godine imenovana i potpredsjednicom dizajna u kući Caroline Herrere. Kimin nagli odlazak nakon tako kratkog vremena provedenog u Carolini Herreri razljutio je osnivačicu te kuće koja se sada odlučila na sudsku tužbu.

Kako prenosi WWD, Herrera je tužila kuću Oscar de la Renta kako bi spriječila da Kim postane kreativna direktorica tamo prije travnja iduće godine. To bi moglo stvoriti velike probleme za de la Rentu, budući da su Kim i Garcia svoju prvu kolekciju za tu kuću trebali predstaviti već u veljači na Tjednu mode u New Yorku. No, Herrera tvrdi kako je Kim prekršila stavke iz ugovora koji je potpisala ranije ove godine, a koje se tiču rada za konkurenciju na koji Kim ima pravo tek šest mjeseci nakon odlaska iz kuće Carolina Herrera. I doista, Vrhovni sud države New York zabranio je Kim rad u kući de la Rente dok tuženici ne dokažu zašto bi Herrerin zahtjev trebao biti odbijen.

Laura Kim i Fernando Garcia

No, ova priča ima još zanimljiviju pozadinu. Kako prenosi Fashionista, Kim je kao potpredsjednica dizajna bila zaslužna za komercijalno najuspješniju kolekciju Caroline Herrere u njihovih 35 godina postojanja. Nakon toga joj je ponuđeno da u potpunosti zamijeni Herreru na mjestu kreativne direktorice, uz godišnju plaću od milijun dolara te joj je dopušteno da jedan dan u tjednu provede radeći u svojoj kući Monse. Međutim, sama Herrera navodno nije bila upoznata s ponudom koju je Kim dobila od tvrtke Puig u čijem je vlasništvu Herrerina kuća. I dok je Kim trebala odgovarati izvršnom šefu Francoisu Kressu, Herrera se pojavljivala u studiju vodeći ga kao da je ona i dalje kreativna direktorica. Prema izjavama koje je Kim dala za Fashionistu, Herrera je čak govorila kako joj se ne sviđa Kimin dizajn i kako samo ona može dizajnirati kolekciju koja je u duhu njenog brenda (Kress se pritom iz još nepoznatog razloga nije uplitao). "Tebe nitko ne zna i nitko ne zna da si ovdje. Ja sam puno poznatija od tebe i imam moćnije prijatelje," navodno je Herrera rekla Kim.

Sarah Jessica Parker nosi Monse na Met Gali 2016.

Zbog toga i činjenice da se nije smjela potpisati na svoju kolekciju koju je za kuću kreirala za proljeće 2017., Kim je odlučila napustiti kuću i uzeti ponudu kuće de la Renta koja joj je nudila mjesto i za njenog partnera iz Monsea, Fernanda Garciju. No, Herrera je uspjela spriječiti je da se potpiše i na kolekciju Oscara de la Rente za jesen 2017. koja je trebala biti njezina prva u toj kući, a hoće li sud i presuditi u njenu korist tek ćemo doznati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više