Search

Comme des Garçons, jesen/zima 2015.

Comme des Garçons, jesen/zima 2015.

'Ceremony of Separation'

BURO.

Image: Imaxtree

U maratonu od stotinu različitih modnih revija, koje se stvarnom pratiocu vjerojatno počinju činiti poput agonije u kojoj je teško razlučiti tko je što i pod čijim imenom dizajnirao, većina nas gubi pravu točku koncentracije ovog cjelokupnog modnog cirkusa

No, s vremena na vrijeme, pojavi se nešto što nas navodi na razmišljanje, i nešto zbog čega se stvara jedno pitanje. Koji je smisao svega ovoga? Događanja, procesa, mode? Jedna od njenih glavnih uloga jest uzburkati emocije, kako onog profesionalnog, tako i onog nevinog laičkog promatrača. A upravo to je pošlo za rukom skromnoj Rei Kawakubo i njenoj novoj kolekciji za kuću Comme des Garçons koju je predstavila u, za u ovo doba Instagram manije, vrlo rijetko intimnoj atmosferi.

Revija koja je ponijela naziv "Ceremony of Separation", krenula je s namjerom kako bi probudila jednu vrstu riječi koje evociraju daljinu, gubitak, pa možda čak i smrt, no, isto tako, kako bi probudila nadu i mogućnost kretanja prema naprijed. Uz tihu i laganu glazbu klavira, modeli su iznijeli nešto što bi se prije moglo nazvati skulpturom nego odjećom - razrađene konstrukcije, neke mekane, neke strože strukturirane, gomoljaste tvorevine, "oblozi" od probrane čipke u bijeloj i crnoj boji, s pokojom primjesom zlata. Ridikulozno s gledišta jednog ustaljenog standarda? Zasigurno. Na neki način ridikulozno čak i kada krećemo s točke kreiranje jedne Rei Kawakubo, od koje smo već navikli gledati ono apstraktno i konstrukcijsko lice mode. Cijelu ovu kolekciju prožima jedno čuđenje koje je vezano uz svaki njen izbor tkanine, konfiguracije, pa, čak i način na koji je instruirala svoje modele... Kawabuko je očito čvrsto odlučila natjerati nas osjetiti jednu posebnu ljepotu, jednu posebnu "ružnoću", te neobičnost jednog procesa gubitka i napretka.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više