Search

Dries Van Noten, jesen/zima 2015.

Dries Van Noten, jesen/zima 2015.

"Sve može proći"


Image: imaxtree

Dries Van Noten u jesensko-zimskoj kolekciji miješa utjecaje različitih razdoblja, formi i stilova. Military hlače i plaštevi našli su se na podiju zajedno s haljinama inspiriranim istočnjačkom kulturom, kaputima začinjenih perjem i velikim umjetnim cvijećem

Raznovrsni komadi, koje je Dries Van Noten predstavio na jučerašnjoj reviji, varirali su od istočnjačkih haljina i plašteva, jakni i suknji s floralnim motivima, krzna različite razine čupavosti i perjanih niti, grubog pamuka, izblijedjelih i pastelnih nijansi, bogatog i teškog baršuna, pa sve do žakarda s pozlaćenim nitima koje su crtale različite motive, a ne zaboravimo ni na cvjetni motiv i cvjetne aplikacije. U novoj se kolekciji ovaj belgijski dizajner vodio frazom: "Sve može proći." I uistinu, kod njega sve uspješno prolazi.

Čini se kako se dizajner inspirirao vintage dućanima i buvljacima, na kojima je pronalazio komade koje će kasnije ugraditi u svoje kreacije. Zato i široke 'cargo' hlače djeluju kao da su prekrojene, a ne skrojene prema određenom modelu.

Svaki komad odiše nekim prošlim životom: baršun djeluje istrošeno, perje i krzno rascufano i bez svog nekadašnjeg sjaja, a ogromni umjetni cvjetovi koji imitiraju volane i leptire djeluju ocvalo i prašnjavo. Međutim, upravo se u ovim vintage kreacijama osjeća neka očaravajuća dekadencija, svojevrsna kombinacija "couturea i ležernosti", prošlih vremena u sadašnjosti; ideja je koja se provlači cijelom kolekcijom, a koja u rukama Van Notena funkcionira skladno i logično, a istovremeno neuredno i harmonično.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više