Search

Gucci izdaje knjigu u suradnji s grčkim redateljem Yorgosom Lanthimosom

Gucci izdaje knjigu u suradnji s grčkim redateljem Yorgosom Lanthimosom

Limitirano izdanje talijanske modne kuće

Tekst: T.L.


Image: Gucci

Posebno naklonjen umjetnosti i neobičnim idejama, kreativni direktor Guccija Alessandro Michele u suradnji je s grčkim redateljem Yorgosom Lanthimosom izbacio limitirano izdanje art knjige pod nazivom Ωοτοκία (Oviparity).

Grčkog redatelja, producenta i scenarista Yorgosa Lanthimosa javnost vjerojatno najviše poznaje po filmu "The Favourite" iz 2018. godine koji mu je osigurao dvije nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Sada se, doduše, prihvatio ponešto drugačijeg zadatka. Naime, u suradnji s talijanskom modnom kućom Gucci, Lanthimos je kreirao foto knjigu u kojoj glavnu riječ ima Cruise 2020 kolekcija, a koju je Michele predstavio publici ranije ove godine u rimskom muzeju Capitoline.

Gucci izdaje knjigu u suradnji s grčkim redateljem Yorgosom Lanthimosom (фото 1)

Za potrebe snimanja, Lanthimos je otputovao u Rim kako bi fotografirao kolekciju u jednoj od najznačajnijih talijanskih kulturnih institucija, galeriji Leda. Galerija, koja datira iz polovine 18. stoljeća, djelo je arhitekta Carla Marchionnija te obiluje fantastičnom kolekcijom antikviteta kao i brojnim grčkim i rimskim skulpturama od kojih je daleko najpoznatija statua Lede s labudom. Upravo je spomenuta skulptura inspirirala Michelea da radnju svoje umjetničko-modne priče smjesti upravo tamo.

Modeli na fotografijama "oponašaju" skulpture lica obojenih u bijelo, a kako bi se naglasila suprotnost između nepomičnih skulptura i ljudskosti, s druge strane spektra stoje modeli odjeveni u eklektične i šarene odjevne kombinacije s Gucci potpisom. Čak je i neobično ime knjige povezano s mitologijom koju Michele obožava i često provlači kroz svoje modne priče. Oviparity je, naime, termin iz zoologije koji označava polijeganje jaja, a istovremeno predstavlja i referencu na grčki mit. Nakon što je Ledu, u formi labuda, zaveo Zeus, ona je polegla jaja iz kojih su se izlegla njezina djeca. Knjiga će biti izdana u limitiranom broju, no pravi obožavatelji talijanske modne kuće i njihovom umjetničkog izričaja sigurno neće propustiti dodati je u svoju kolekciju.

Gucci izdaje knjigu u suradnji s grčkim redateljem Yorgosom Lanthimosom (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više