Search

H&M će testirati nove tehnologije u recikliranju odjeće

H&M će testirati nove tehnologije u recikliranju odjeće

U suradnji s tekstilnom tvrtkom Worn Again


Image: buro247.com/me

H&M i francuski koncern Kering udružili su snage kako bi testirali novu tehnologiju u recikliranju koja će omogućiti izdvajanje poliestera i pamuka iz rabljene odjeće te na taj način smanjiti proizvodnju poliestera, koji se inače dobiva iz naftnih derivata...

Modna industrija u posljednje vrijeme intenzivno radi na smanjenju korištenja poliestera, materijala koji se dobiva od naftnog derivata petrolatuma, stoga su popularni brend H&M i francuski koncern Kering odlučili udružiti snage zajedno s britanskom tekstilnom tvrtkom Worn Again koja se bavi recikliranjem odjeće. Pionirski start-up projekt razvija tehnologiju koja će omogućiti izdvajanje poliestera i pamuka iz rabljene odjeće kako bi kreirali nove tkanine.

Prema statističkim podacima, svjetska proizvodnja poliesterskih i pamučnih vlakana iznosi oko 65 milijuna tona godišnje, a do kraja 2020. se očekuje porast na 90 milijuna tona. 

Marie-Claire Daveu, direktorica odjela za održivost i voditeljica međunarodnih institucionalnih poslova koncerna Kering izjavila je: "Inovacija je ključ rješenja globalnih ekoloških izazova. Naša suradnja s brendom H&M i tvrtkom Worn Again odličan je primjer kojim želimo demonstrirati da smo u stanju pronaći i osmisliti rješenje koje će omogućiti potpuno smanjenje otpada tekstilne industrije te istovremeno nuditi novu vrstu održive sirovine za kreiranje različitih linija odjeće." 

Iz francuskog luksuznog konglomerata Kering javljaju kako su već započeli s testiranjem inovativne tehnologije u svojim linijama sportske i casual odjeće u brendovima poput Pume, Volcoma i Tretorna. 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više