Search

High street trgovine počele tajno pratiti svoje kupce

High street trgovine počele tajno pratiti svoje kupce

Negativna strana novih tehnologija


Image: Wikipedia Commons

Telegraph je objavio kako je u javnost procurila informacija da su high street brendovi, kao što su Topshop i Marks and Spencer, počeli pratiti pametne telefone svojih kupaca

Neke od trgovina su u svoje stropove ugradili nove uređaje koji, kako piše Telegraph, prate kada kupac traži wi-fi mrežu na koju se može spojiti. Te male kutije skrivene u stropu tada se spajaju na pametni telefon kupca i prikupljaju podatke koje trgovine zatim koriste, ne samo kako bi saznali koliko kupaca ima u trgovini, nego i da bi pratili kuda se oni kreću kako bi u budućnosti mogli bolje organizirati raspored odjeće na policama. 

Telegraph piše da su neke trgovine čak počele direktno slati reklame odabrane prema lokaciji na pametne telefone kupaca dok se oni kreću trgovinom, a neki su im brendovi čak počeli slati i kodove za popust ako kupci tijekom svog boravka u trgovini provjeravaju cijene na odjeći. Topshop je navodno već i promijenio radno vrijeme svoje trgovine na Oxford Streetu zbog podataka koje su prikupili iz pametnih telefona svojih kupaca. Telegraph prenosi da je Alex Hanson, odgovoran za regionalni nadzor u Arcadiji koja je vlasnik Topshopa, izjavio da je to tek početak korištenja prikupljenih podataka za poboljšanje iskustva kupovine.

High street trgovine počele tajno pratiti svoje kupce (фото 1)

Riječ poboljšanje ovdje je u službi trgovine, dakako. Iako se u većini trgovina ne možete spojiti na wi-fi ako se niste složili s pravilima i uvjetima, većina kupaca automatski označava kućicu koja se na njih odnosi bez čitanja i bez da su svjesni što to znači za njihovu privatnost. No, čini se kako će kupci u ovoj situaciji ostati nemoćni jer će industrija wi-fi analiza nastaviti rapidno rasti te bi, prema predviđanju Telegrapha, u idućih pet godina mogla dostići vrijednost od 19 milijardi funti. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više