Search

Hrvatske modne snage na Tjednu mode u Ljubljani

Hrvatske modne snage na Tjednu mode u Ljubljani

Dioralop, Loré i AMR

Urednik: A.P.


Image: press Ljubljana Fashion Week

Tri poznata hrvatska brenda poslužila su kao dobro dizajnersko pojačanje trenutno najozbiljnijem modnom tjednu u regiji

Protekli tjedan bio je u znaku modnih kolekcija hrvatskih i slovenskih dizajnera koji su se predstavili na Ljubljana Fashion Weeku. Da naši susjedi rade odličan posao dokazuje velik broj gostovanja iz Hrvatske, ali i odlična posjećenost ove manifestacije koja se nametnula kao najozbiljnija platforma za dizajnere u regiji. Svoje nove kolekcije su predstavili Loré Collection, AMR i Dioralop.

AMR

Kolekcija za sezonu proljeće/ljeto 2018. dobila je naziv "Iki", a on stoji za jednostavnost, sofisticiranost, spontanost i originalnost. Iki je prepoznatljiv smjer Japanske estetike te sugerira stil koji je atraktivan, izravan i odmjeren. Iki nije pretjerano otmjen niti pretenciozan, ali je estetski vrlo privlačan. Taj izraz ne opisuje samo novu kolekciju poznate dizajnerice nego i njen dizajnerski pečat koji se provlači i kroz novu kolekciju nadograđujući modnu priču novim elementima, ali u isto vrijeme zadržavajući sigurne i prepoznatljive temelje koji čine okosnicu njenog rada. Kroz dizajn kolekcije koji je inspiriran Iki filozofijom, inspirativni naglasak stavljen je na jednostavnu, sofisticiranu i spontanu formu koja ističe originalnost i stilski sklad. Konstrukcija se bazira na rezovima ravnih linija pod oštrim kutevima, slojevitosti te naglasku na geometrijske elemente u patchwork tehnici. Oversized odjevni predmeti najčešće sugeriraju A liniju, a forma je također razbijena netipičnim volanima. Slojevitost, geometrija i jak kontrast glavna su obilježja kolekcije. Kontrastna paleta boja objedinjuje tamno plavu, oker te crvenu koje su najčešće razdijeljene s crnim i bijelim akcentima. Tkanine koje se protežu kolekcijom su viskozni žoržet, plisse muslin i mikrofibra. Dizajnerica je ove sezone odlučila svoju novu kolekciju predstaviti izvan hrvatske modne piste, želeći svoju istančanu modnu viziju predstaviti novoj modnoj publici.

LORE COLLECTION

Loreta Gudelj, dizajnerica brenda Loré zatvorila je prvi dan Ljubljana Fashion Week-a s kolekcijom Las Coloradas/Guadalajara inspiriranom meksičkim prirodnim lokalitetom, ružičastom lagunom na poluotoku Yucatán, arhitekturom Guadalajare te umjetničkim djelima Daniela Burena izvedenim u Hospicio Cabañas Capilla Tolsá. Sukladno bojama inspiracije dizajnerica je birala tonove ružičaste i plave koje asociraju na lagunu, te intenzivne boje čija inspiracija su svodovi Burenovog oslika kapele. Kolekcija je u potpunosti izvedena od rustikalnog bojanog lana i svile, a na dijelu je materijala rađen ručni vez u skladu s autohtonim meksičkim florealnim motivima te sitotisak na lanu s autohtonim astečkim uzorkom. Loré odjevni predmeti uvijek su izvedeni od prirodnih materijala bez dodatka sintetskih vlakana s naglaskom na ručnu proizvodnju te uključuju haljine, hlače, bluze, košulje i topove u različitim krojevima s čestim motivom volana koji su tradicionalni element meksičkih nošnji.

DIORALOP

Polaroid print je zaštitni znak dvojca Dioralop koje su predstavile kapsulnu proljetnu kolekciju u Ljubljani. Živopisne uzorke Maja i Andreja dobivaju kemijskim procesima na tkanini i na taj način tkanina u stvari sama kreira print koji je uvijek drugačiji i čini odjevni predmet unikatnim komadom. U Ljubljani su Maja i Andreja pokazale svu raskoš igre s volumenom koja je posebno vidljiva na košuljama koje su njihov forte još od osnutka brenda. Minimalistička paleta boja (bijela, plava s ponekim crnim komadom) ukrašena je gore spomenutim digitalnim printevima koji su potom ručno dorađeni tradicionalnim tehnikama veza. Na kolekciji je ostvarena suradnja s brendom MAMMII jewellery iza kojeg stoji dizajnerica Maja Miletić. Maja je za ovu prigodu izradila geometerijske komade od mjeda koji su implementirani u odjevne komade.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više