Search

Impresivna izložba dizajnera Duje Kodžomana otvorena u Šibeniku

"The illness of contemporary fashion"

Image: Nino Šolić

U Galeriji svetog Krševana u Šibeniku, u ponedjeljak je otvorena izložba radova mladog modnog dizajnera Duje Kodžomana

Iako njegovo ime hrvatskoj publici još nije sasvim poznato, mladi dizajner Duje Kodžoman iza sebe već ima nekoliko uspješnih izložbi na kojima je predstavljao svoje ilustracije i radove iz područja modnog dizajna koji su, između ostalog, objavljeni i u talijanskom Vogueu. U Šibeniku je u ponedjeljak otvorio svoju prvu samostalnu izložbu modnog dizajna nazvanu "Bolest suvremene mode" ili "The illness of contemporary fashion", na kojoj je okupio radove koji su nastali tijekom dvije godine njegovog diplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu pod mentorstvom profesorice Jasminke Končić.

Impresivna izložba dizajnera Duje Kodžomana otvorena u Šibeniku (фото 1)

Na izložbi su tako predstavljene tri tematske cjeline kojima se dizajner bavio na fakultetu, pri čemu se prva bavi predimenzioniranom odjećom i pitanjem odjevne veličine, druga hortikulturom, a treća, koja je ujedno i Kodžomanov diplomski rad, ulogom stereotipa i pitanjem psihičkih poremećaja u oblikovanju odjeće. Sve tri cjeline povezuje isti predmet interesa, a to je bolest. Tako je za prvu kolekciju naziva "iatrke techne" mladi dizajner istraživao lomove, bolesti kože i sindrom buffalo hump, za drugu naziva "leaf.veins", venski kostur lista, a za treću koju je nazvao "abNormal 6/208", šest poremećaja ljudske psihe i stavove okoline prema njima, do kojih je došao kroz anketno istraživanje koje je proveo na više od 200 ispitanika.

Impresivna izložba dizajnera Duje Kodžomana otvorena u Šibeniku (фото 2)

"Raspad društvene forme mode, rušenje pojma ljepote i apokalipsa tijela, ono su što određuje rad Duje Kodžomana," piše kustosica Petra Krpan u svom predgovoru za izložbu. I doista, razina na kojoj Kodžoman promišlja pojam suvremene mode, a onda i svoj rad, i više je nego impresivna i već ga ta činjenica čini jednim od najperspektivnijih dizajnera u regiji, a ne treba zanemariti ni besprijekornu konstrukciju i izvedbu svakog pojedinog modela koji izađe iz njegove radionice.

Na izložbi se osim odjevnih predmeta našao i zanimljiv raspon ostalih medija - od filma i modne fotografije do ljudskog tijela izjednačenog s izložbenim eksponatom - a izložba se može pogledati do 13. kolovoza.

Impresivna izložba dizajnera Duje Kodžomana otvorena u Šibeniku (фото 3)

Impresivna izložba dizajnera Duje Kodžomana otvorena u Šibeniku (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više