Search

Izložba hoodieja istražuje ulogu ovog odjevnog predmeta u društvenom kontekstu

Izložba hoodieja istražuje ulogu ovog odjevnog predmeta u društvenom kontekstu

Zanimljiva izložba u Rotterdamu

Tekst: T.L.


Image: PR

Dok su hoodieji dugo slovili kao esencijalni odjevni komad čija je uloga štititi nas od zimske hladnoće, renomirana spisateljica i komentatorica Lou Stoppard naumila im je pokloniti nešto više pažnje. Primijetivši kako hoodieji nisu tek jedan funkcionalni odjevni predmet te se uz njih veže mnogo dublja simbolika i značenje, Stoppard im je posvetila čitavu izložbu.

Hoodieji, koje odavno slove kao jedan od ključnih komada streetweara i koje su pobožno nosile mnoge supkulture sve dok nisu zakoračile na tlo mainstreama, bit će temom izložbe jednostavnog naziva "The Hoodie" koja će svoja vrata otvoriti 1. prosinca 2019. godine u Het Nieuwe Instituut u Rotterdamu.

Izložba hoodieja istražuje ulogu ovog odjevnog predmeta u društvenom kontekstu (фото 1)

Izložba je koncipirana tako da u fokus stavlja ulogu ovog odjevnog predmeta u sociološkom kontekstu koncentrirajući se na njegovu simboliku u različitim vremenskim periodima i sredinama, a Stoppard će postav izložbe opremiti brojnim eksponatima - od fotografija, preko filma i instalacija pa sve do modnih primjeraka. U kreiranju izložbe sudjelovat će umjetnici Devan Shimoyama, John Edmonds i Prem Sahib uz bok velikim modnim imenima kao što su Rick Owens, VETEMENTS, Off-White™ te mnogi drugi.

"Hoodie predstavlja centar današnjeg odijevanja, čini dio ključnih modnih trendova i smatra se must-have komadom odjeće, no u nekim sredinama označava mnogo više od odjeće. Zabranjen od strane nekih institucija te tabuiziran od strane medija, hoodie je ponekad simbol nejednakosti, kriminala i društvene devijantnosti", objasnili su iz roterdamskog instituta povodom otvorenja izložbe koja će publici biti otvorena od 1. prosinca 2019. pa sve do 12. travnja 2020.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više