Traži

Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès

Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès

Modna ikona želi promjenu imena popularne Birkin torbe


Prvi model ove bezvremenske torbe izrađen je prije trideset godina za model, pjevačicu i 'it' djevojku Jane Birkin

Prema priopćenju PETA grupe (People for the Ethical Treatment of Animals), muza modne kuće Hermès, Jane Birkin, zatražila je promjenu imena kultne torbe. U objavi za medije na službenoj stranici PETA-e stoji da se popularna verzija od krokodilske kože proizvodi u vrlo okrutnim uvjetima za životinje. Stoga je Jane Birkin najavila prekid suradnje s luksuznim brendom ako se kuća ne uskladi s međunarodnim standardima za proizvodnju ove torbe. Tvrtka Hermès ogradila se od sadržaja videa te najavila daljnju istragu.


Kultni proizvod francuske modne kuće izrađen je od različitih vrsta najfinije kože, a cijena jedne torbe kreće se oko 15 000 američkih dolara, dok u iznimnim slučajevima raste čak do nekoliko stotina tisuća dolara. Torba je dizajnirana davne 1984., nakon slučajnog susreta pjevačice i tadašnjeg predsjednika Hermèsa, Jean-Louisa Dumasa. Tada mlada majka Jane Birkin žalila se kako ne može pronaći torbu koja bi bila elegantna i praktična te ispunila sve njene zahtjeve. Čim je puštena u prodaju popularna Birkinica postala je globalni hit. Danas je vole nositi svjetske zvijezde poput Victorije Beckham, Jennifer Lopez, Kim Kardashian te popularni likovi iz kultne TV serije "Seks i grad".

Sporna verzija torbe izrađena od krokodilske kože košta najmanje 36 000 američkih dolara te je jedan od najpoznatijih Hermèsovih proizvoda, zajedno sa svilenim šalovima i torbi koja je dobila ime po Grace Kelly. Potrebno je dva ili tri krokodila kako bi se izradila jedna Birkin Croco, a cijeli proces ove ručno izrađene torbe traje između 18 i 25 sati. Biti u vlasništvu popularne Birkinice danas simbolizira istančan stil, društveni status i imućnost.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor