Search

Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès

Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès

Modna ikona želi promjenu imena popularne Birkin torbe


Prvi model ove bezvremenske torbe izrađen je prije trideset godina za model, pjevačicu i 'it' djevojku Jane Birkin

Prema priopćenju PETA grupe (People for the Ethical Treatment of Animals), muza modne kuće Hermès, Jane Birkin, zatražila je promjenu imena kultne torbe. U objavi za medije na službenoj stranici PETA-e stoji da se popularna verzija od krokodilske kože proizvodi u vrlo okrutnim uvjetima za životinje. Stoga je Jane Birkin najavila prekid suradnje s luksuznim brendom ako se kuća ne uskladi s međunarodnim standardima za proizvodnju ove torbe. Tvrtka Hermès ogradila se od sadržaja videa te najavila daljnju istragu.


Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès (фото 1)

Kultni proizvod francuske modne kuće izrađen je od različitih vrsta najfinije kože, a cijena jedne torbe kreće se oko 15 000 američkih dolara, dok u iznimnim slučajevima raste čak do nekoliko stotina tisuća dolara. Torba je dizajnirana davne 1984., nakon slučajnog susreta pjevačice i tadašnjeg predsjednika Hermèsa, Jean-Louisa Dumasa. Tada mlada majka Jane Birkin žalila se kako ne može pronaći torbu koja bi bila elegantna i praktična te ispunila sve njene zahtjeve. Čim je puštena u prodaju popularna Birkinica postala je globalni hit. Danas je vole nositi svjetske zvijezde poput Victorije Beckham, Jennifer Lopez, Kim Kardashian te popularni likovi iz kultne TV serije "Seks i grad".

Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès (фото 2)

Sporna verzija torbe izrađena od krokodilske kože košta najmanje 36 000 američkih dolara te je jedan od najpoznatijih Hermèsovih proizvoda, zajedno sa svilenim šalovima i torbi koja je dobila ime po Grace Kelly. Potrebno je dva ili tri krokodila kako bi se izradila jedna Birkin Croco, a cijeli proces ove ručno izrađene torbe traje između 18 i 25 sati. Biti u vlasništvu popularne Birkinice danas simbolizira istančan stil, društveni status i imućnost.

Jane Birkin u ratu protiv modne kuće Hermès (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više