Search

Je li ovaj potez brenda Forever 21 uistinu uvredljiv ili smo samo previše osjetljivi?

Je li ovaj potez brenda Forever 21 uistinu uvredljiv ili smo samo previše osjetljivi?

Sporna čokoladica koja je uvrijedila mnoge

Tekst: F.Š.


Image: Getty

Naš fizički izgled oduvijek je neiscrpan izvor tema za razgovor, a zahvaljujući časopisima, online portalima i društvenim mrežama, sve o tome kako smršavjeti u rekordnom roku, sakriti sve moguće nedostatke ili postići da nam stražnjica izgleda veće (ili manje) danas je moguće doznati baš na svakom uglu. I unatoč tome što živimo u vremenu u kojem je svima "sve okej" - barem načelno - pritisak da uvijek i pod svaku cijenu moramo izgledati lijepo nikada nije bio jači.

Ipak, stvari se polako mijenjaju. U posljednjih nekoliko godina globalna zajednica ustala je protiv onih koji prozivaju "nepodobne" i sada javno prokazuje javne osobe, kompanije i brendove koji na neprihvatljiv način komentiraju tuđi izgled pa je, barem u medijima, eksplicitnog body shaminga, ponižavanja osobe na temelju izgleda njezinog tijela, sve manje. Unatoč tome, implicitnog body shaminga ne nedostaje.

Posljednji brend prozvan zbog neprihvatljivog ponašanja je američki Forever 21, ujedno jedan od najpoznatijih maloprodajnih lanaca u svijetu, koji je svoje online kupce odlučio razveseliti simboličnim poklonom. Međutim, izbor artikla koji su odlučili poklanjati svojim kupcima u najmanju je ruku - neobičan.

Naime, Forever 21 se našao na meti dušobrižnika zbog toga što je kao poklon svojim online kupcima dijelio - dijetalne energetske pločice. Brojni su ovaj potez ocijenili netaktičnim i potencijalno opasnim za sve one koji se bore sa samopouzdanjem i viškom kilograma, a čim je priča isplivala na površinu, Forever 21 je uputio javnu ispriku te svojim fanovima poručio kako će prestati dijeliti sporne pločice.

"S vremena na vrijeme znamo iznenaditi svoje kupce s besplatnim proizvodima prilikom online narudžbe. Dijetalne pločice bile su uključene u sve online narudžbe na kratak limitirani period, a sada smo ih povukli. Shvaćamo zašto su se ljudi našli uvrijeđeni te im se želimo iskreno ispričati zbog boli koju smo prouzrokovali. To nikada nije bila naša namjera" poručili su iz brenda.

No osim onih uvrijeđenih, na društvenim se mrežama pojavila i nezanemariva količina komentara u kojima korisnici komentiraju kako u ovom potezu ne vide baš ništa osim lijepe geste. Jesmo li, zapravo, postali tek previše osjetljivi? Kakav god bio odgovor, neosporna činjenica jest da živimo u svijetu u kojem je politička korektnost postala svetinja, a svaka se neizgovorena riječ pažljivo važe da se netko, iz ovog ili onog razloga, slučajno ne bi uvrijedio.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više