Traži

Je li Victoria's Secret pred raspadom? Ed Razek upravo je dao ostavku

Je li Victoria's Secret pred raspadom? Ed Razek upravo je dao ostavku

Negativni trendovi još od 2013. godine

Tekst: Filip Šerić


Fotografija: Instagram,
arhiva

Prosinac svake godine bio je tradicionalno rezerviran za jedno od najvećih modnih događanja na svijetu, Victoria's Secret reviju. Dijelom ove, sad već kultne manifestacije, bili su svi najuspješniji modeli današnjice, a djevojke diljem svijeta vježbale hod ispred televizora u nadi da će im se jednog dana i one pridružiti. Adriana Lima, Naomi Campbell, Tyra Banks, Heidi Klum, Gisele Bundchen, samo su neke od proslavljenih "anđelica", a s njihovim odlaskom, kao da je počela odlazitii i sama manifestacija. Prošle je godine objavljeno da je godišnja revija imala najslabiju gledanost otkad je krenula s emitiranjem, točnije tek tri milijuna ljudi u odnosu na godinu prije koju je gledalo oko pet milijuna ljudi.

Je li Victoria's Secret pred raspadom? Ed Razek upravo je dao ostavku (фото 1)

Ovaj je negativan trend krenuo još 2013. godine, otkada je svaka sljedeća godina bila sve lošija u odnosu na onu prethodnu. Jedan od potencijalnih razloga poražavajućih rezultata je mijenjanje televizijske mreže na kojoj se revija prikazuje. Naime, show se nekada prikazivao na CBS-u, dok se sada prikazuje na ABC-u, a mnogi obožavatelji na društvenim mrežama komentiraju kako ni izbor modela više nije na visini zadatka. Jedan od potencijalnih razloga srozavanja brojki je i kontroverza koja je nastala kada je kreativni direktor kultnog show-a, Ed Razek, komentirao kako plus size, ali i transrodne žene nemaju što tražiti u njegovoj ikoničnoj reviji.

"Bi li trebali imati transseksualne žene na reviji? Ne, mislim da im nije mjesto tamo zato što je Victoria’s Secret fantazija i zabavni spektakl u trajanju od 42 minute. To je jedini show u svijetu takve vrste i mislim da ga kao takvog ne bi trebali mijenjati", rekao je Razek prošle godine.

Je li Victoria's Secret pred raspadom? Ed Razek upravo je dao ostavku (фото 2)

S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem je politička korektnost postala svojevrsna svetinja , a svaka se neizgovorena riječ pažljivo važe da se netko, iz ovog ili onog razloga, slučajno ne bi uvrijedio, internet je Razeka "razapeo". Razek se ispričao, no svijet mu nije htio oprostiti. Mjesecima poslije, bura se stišala, a svijetom je odjeknula vijest kako Victoria's Secret u svoj show po prvi put uvodi transrodnog modela. Valentina Sampaio, transrodni je model iz Brazila, a na svojem je Instagram profilu obznanila kako snima za liniju Pink, koja je dijelom Victoria’s Secret brenda. Ovo nije prvi put da je Sampaio ispisivala stranice povijesti, nakon što je u 2017. godini postala prvi transrodni model koji krasi naslovnicu pariškog izdanja časopisa Vogue, a sljedeće je godine krasila i brazilsko izdanje kultnog časopisa. No zanimljivo je to što se dan nakon ove vijesti, dogodila jedna još veća; kontroverzni kreativni direktor, Ed Razek, dao je ostavku.

Njegove će odgovornosti preuzeti rukovoditelji marketinga L Brands, Ed Wolf i Bob Campbell, a Razekova ostavka dolazi u ključnom trenutku za brend. Prodaja u dućanima prošle je godine pala za 7 posto, a zbog slabe prodaje zatvoreno je i 30 dućana diljem svijeta. Čini se da je hiperseksualizirana predstava koja predstavlja djevojke u donjem rublju kao predmet žudnje previše zastarjela za današnje društvo; u modnoj eri u kojoj proizvode prodaju "stvarni" modeli realnih proporcija s kojima se prosječna žena može poistovjetiti, Victoria's Secret je kao brend, sa svojim savršenim isfotošopiranim anđelicama pomalo izgubila smisao.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar