Search

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere

Sara Gourlay

Tekst: D.D.


Image: Instagram

Samouka dizajnerica je oduvijek bila zaljubljena u vintage komade pa ne čudi da je upravo tu odjeću odlučila doraditi i učiniti je modernom u 2018. godini

Kreativna direktorica brenda Frankie Collective Sara Gourlay jedna je od rijetkih žena koja se uključila u streetwear igru kojom kraljuju brendovi poput Vetementsa, Supremea i Off-Whitea, koje vode muškarci. Zamislila je modernu verziju vintage komade sportskih brendova, ali i modnih marki poput talijanskog Fendija, a njezinu odjeću nose manekenka Gigi Hadid, beauty mogul Kylie Jenner te glazbenice Rihanna i SZA. Od tinejdžerskih dana obilazila je second-hand i vintage dućane u Vancouveru te je s vremenom skupila impresivnu kolekciju stvari brendova iz devedesetih poput File i Umbra. Vikende je provodila u obilasku dućana u potrazi za komadima koje nitko drugi nema - upravo joj je to pružalo najveće zadovoljstvo, pa je to odlučila omogućiti i drugima.

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere (фото 1)

Uskoro je počela prodavati kolekciju redizajnirane odjeće koju je kroz godine izradila, a marketinške vještine koje je naučila tijekom studija koristila je kako bi postavila poslovni plan svojeg brenda. Tako je nastala njezina samoodrživa modna linija, od odbačenih materijala kreirala je odjeću, a njezine moderne unikate uskoro su počeli zamjećivati brojni ljubitelji streetweara. Među njima su bili i vlasnici muške streetwear marke "F as in Frank" Drew and Jesse Heifetz koji su Gourlay ponudili suradnju.

Kreativna direktorica Sara Gourlay s modelima

Osnivanje zajedničkog brenda koji se bavi redizajnom stare odjeće bio je prirodni nastavak ljubavi prema retro modi koju je gajila Gourlay, a uz pomoć već uhodane ekipe njezina kreativna rješenja mogla su doći do većeg broja publike - dotad je, naime, stvari koje je ručno preradila prodavala samo u vlastitom pop-up dućanu. Tako je nastao ženski streetwear brend Frankie Collective, čiju odjeću za žene kreira žena.

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere (фото 2)

Iako je najprije redizajnirala stvari po svom guštu i kako bi pristajali njezinoj garderobi, sada na umu ima "Frankie djevojku" izjavila je za portal High Snobiety. Također, otkrila je kako je druga  stvar koju ima na umu je upotrijebiti odjeću koja bi završila u smeću, pa je tako, primjerice, donji dio muške XXL trenirke koja se u dućanu nije prodala jer je imala izlizana koljena, pretvorila u suknju visokog struka.

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere (фото 3)

Iako više ne prerađuje ručno komade, već joj jutro počinje dogovorom s dizajnerima i posjetom krojačkoj radionici, još je uvijek zadužena za pronalazak hit vintage komada i materijala, a najveći užitak pružaju joj novi život udahnut u komade iz prošlosti koji nakon što prođu kroz njezine ruke dobivaju suvremen štih. Najveći dio vremena provodi u skladištu brenda gdje razabire komade koji su spremni za redizajn po njezinim idejama te komade koji su gotovi stilizira i fotografira na manekenkama za Instagram. Također, brine se i za to minica Kappa i bodiji Champion stignu do njezinih celebrity klijentica.

Odjeću Frankie Collective nosi i naša Super Babe Killah

Jedan od najsvjetlijih trenutaka zasigurno je suradnja s američkim kreatorom Tommyjem Hilfigerom, na reviji za proljeće 2017. "Tommyland", na kojoj je predstavljena i kapsulna kolekcija s modelom Gigi Hadid. Osim što su komadi koje je redizajnirala sudjelovati na revijama popularne modne marke, dobila je priliku zaviriti i u privatnu kolekciju dizajnera među kojoj se kriju vintage komadi koje su u devedesetima nosile neke od najvećih zvijezdi pa su organizirali i pop-up prodaju it komada iz arhiva po izboru Gourlay.

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere (фото 4)

Među najtraženijim komadima Frankie Collective ističu se šuškave jakne te modni dodaci poput mini ruksaka, torbica oko struka i bucket modela šešira, a klijentice su slabe i na topove Gucci, Champion i Versace, kao i na redizajnirane Supreme komade. U intervjuu za portal High Snobiety otkrila je i da su u pripremi suradnje s brojnim dizajnerima te da radi na još neviđenim dizajnerskim rješenjima koja će njezinu vintage odjeću zasigurno učiniti još primamljivijom. Iako ostali streetwear dizajneri većinom zarađuju na muškarcima, a ženama je dostupan samo pokoji komad, Sara Gourlay ostaje pri svojoj odluci da jedinstveni streetwear nudi samo ženama.

Jeste li čuli za Frankie Collective? Ova mlada dama dokazuje da streetwear nije samo za muške dizajnere (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više