Search

Kako je Irska pokucala na vrata modnom svijetu?

Kako je Irska pokucala na vrata modnom svijetu?

Male promjene čine razliku

Promjene koje su se događale u protekloj godini probudile su i najljepši Zeleni otok

Na prvi spomen Irske, prvo nam pada na pamet lijepa priroda, pitoreskni krajolici, bogata književne povijest i ugodna atmosfera za život. Mode nema ni u primisli. Vječito u sjeni susjedne Engleske, čini se kako se Irska prošle godine počela buditi. 

Irska je uvijek bila poznata po glazbenicima i piscima, pjesnicima, ali kada je u pitanju moda, uvijek se sve više manje vrtjelo oko susjedne Engleske i oči su bile uprte u London. Kad malo odvrtimo film jedini modni dizajner koji nam pada na pamet je Philllip Treacy koji već godinama stvara ekstravagantna pokrivala za glavu te je najmanje 5 puta osvojio nagradu najboljeg britanskog dizajnera modnih dodataka. Sada se stvari mijenjaju polako, ali sigurno.

U prosincu, na modnoj dodjeli nagrada Irska je bila zastupljena u kategoriji najboljeg dizajnera muške, ali i ženske odjeće. Dizajner Jonathan Anderson, porijeklom iz sjeverne Irske bio je nominiran za svoj brend J.W. Anderson, ali je nažalost nije osvojio, a također je bio nominiran za najboljeg internacionalnog dizajnera modnih dodataka za španjolski brend Loewe. Bez obzira na to što nije osvojio nagrade, zasluženo se našao u tim kategorijama, Loewe torbe su jedne od trenutno najpopularnijih na tržištu i tu dvojbe nema. 

Kako je Irska pokucala na vrata modnom svijetu? (фото 1)

Dablinčanka Simone Rocha imala je više sreće te je osvojila nagradu za najbolju dizajnericu ženske odjeće. Rocha bi se mogla smatrati dijelom irske modne dinastije s obzirom na to da je njezin otac John Rocha osvojio nagradu za britanskog dizajnera godine još 1993. kada je na londonskom Tjednu mode pripremio fantastičan show. Kada su Simone za časopis Numero Magazine pitali ima li Irska utjecaja na njezin rad, odgovorila je da su upravo irski krajolici mnogo utjecali na njezin osjećaj za teksture i tkanine, baš kao i njezina ljubav u pričanju priča. "Volim kad moje kolekcije probude sjećanje određene ere i mjesta."

Kako je Irska pokucala na vrata modnom svijetu? (фото 2)

Iako su Anderson i Rocha postali utjecajni modni dizajneri na međunarodnoj sceni, već postoji čitava generacija koja ih slijedi u stopu. Richard Malone diplomirao je na londonskom prestižnom sveučilištu Central St. Martins škole koji je u 2014. godini osvojio LVMH Grand Prix stipendiju i 2015. godine bio je jedini modni dizajner koji je bio uključen BBC-Young Artists Day - inicijativu koja slavi najbolje umjetnike koji stvaraju u Velikoj Britaniji. Danielle Romeril koja je također predstavljala kolekciju na londonskom Tjednu mode kaže kako uvijek spaja kombinacije tkanina i neobičnih tekstura koje ju "vraćaju" u njezino rodno mjesto. Nikako ne treba zaobići ni avangardnu  dizajnericu Sorchu O'Raghallaigh čije ste kreacije mogli vidjeti na glazbenicima poput Lady Gage, Grimes i Kyle Minogue.

Osim dizajnera tu je i mladi model Emily Butcher koja je ekskluzivno odradila reviju i kampanju za Gucci te se prošlo ljeto odselila u New York kako bi gradila karijeru, a na naslovnici siječanjskog američkog izdanja časopisa Vogue, osvanula je glumica Ruth Negga poznatija po glavnoj ulozi u filmu "Loving". 

Kako je Irska pokucala na vrata modnom svijetu? (фото 3)

Glazba i moda uvijek idu ruku pod ruku, što možda najbolje  može pokazati Róisín Murphy koja je nedavno najavila svoj novi album "Take Her Up To Monto"  i turneju koja će započeti u svibnju. Svoj avangardni izričaj u odijevanju ovog je puta povjerila Garethu Pughu, Jaquemusu i Vetementsu te ponovno potvrdila da je jedna od rijetkih suvremenih žena koja može nositi radno odijelo i šešir, a istovremeno buditi estetiku Marlene Dietrich. 

Kako je Irska pokucala na vrata modnom svijetu? (фото 4)

Moda se čak infiltrirala u jedno od najuzvišenijeg tradicionalnog područja - u književnost. Krajem ožujka se u dablinskim dvorcu planira održati veliki francusko-irski književni festival, a tema trodnevne manifestacija bit će upravo pripovijesti iz mode, kroz različite panel diskusije, čitanja, filmske projekcije, a sam koncept mode kao pojavljivanja u literaturi komentirat će francuski književnici, novinari i urednici časopisa. I dok se lice Irske žustro mijenja i vidljiv je veliki potencijal u modi, tko zna što će nam donijeti 2017. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više