Search

Kako je jedna majica s Trumpovim citatom podigla SAD na noge

Kako je jedna majica s Trumpovim citatom podigla SAD na noge

"Nasty Woman"


Image: Instagram,
Google Ghost

Kad je Donald Trump tijekom treće predsjedničke debate nazvao Hillary Clinton izrazom "nasty woman" odnosno "gadnom ženom", nitko nije očekivao da će preko noći pokrenuti humanitarnu akciju kojom je prikupljeno više od 100 tisuća dolara za organizaciju koja zagovara planirano roditeljstvo

U noći u kojoj je Trump nazvao Clinton spomenutim izrazom, društvene mreže su se digle na noge. Ljudi su počeli tweetati, političari i TV voditelji su se uhvatili te fraze, a onda se pojavio i merch. Kako prenosi The Cut New York Magazinea, u samo nekoliko sati nakon debate na internetu se pojavila majica s natpisom "Nasty Woman" unutar ružičastog srca. Majicu je kreirala jedna Amerikanka, Amanda, potaknuta bijesom koji je u njoj izazvala Trumpova izjava. I prije nego je debata završila majicu je objavila na svojoj stranici Google Ghost i odlučila 50% prihoda od prodaje svake majice donirati organizaciji "Planned Parenthood" koja zagovara planirano roditeljstvo. No, Amanda nije očekivala da će već preko noći dobiti tisuće narudžbi. "Nisam mislila da ću ih prodati mnogo, možda četiri ili pet," objasnila je Amanda u mailu za The Cut. "Ali onda se pet pretvorilo u 500, a onda u tisuću, gotovo preko noći."

Uskoro su majice počeli nositi svi - zagovaratelji politike Hillary Clinton, feministi, zagovaratalji planiranog roditeljstva, a majicu su počeli promovirati i slavni poput Katy Perry i Willa Ferrela. I jedna se majica pretvorila u pravi alat za društvene promjene. Amanda je od prodaje majica donirala više od 100 tisuća dolara organizaciji "Planned Parenthood". To nije neobično budući da su majice s natpisima snažni nositelji poruka još od 1939. kada su se navodno po prvi puta pojavile i to u filmu "Čarobnjak iz Oza". No, ohrabrujuće je vidjeti da u doba društvenih mreža, umjetne inteligencije i naprednih pametnih uređaja uz koje živimo, jedna obična bijela majica može donijeti takve promjene.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više