Search

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic

Top model danas slavi 46. rođendan i još uvijek izgleda jednako senzacionalno kao i na početku karijere

Tekst: D.M.

Image: Getty

Iako je navršila 46. godinu, Kate Moss izgleda, drži se i radi kao da joj nema kraja. Na rođendan supermodela i muze prisjećamo se kakav je trag ostavila u modnoj industriji i što se sve u modnom svijetu promijenilo od kako je prestala harati najekskluzivnijim partyjima 90-ih.

Početkom tog desetljeća izašlo je "Treće ljeto ljubavi", editorijal koji je časopis The Face 1993. objavio prateći ikoničku naslovnicu Corrine Day. Na njoj - Kate Moss. Ljeto je bilo daleko od toplog i ugodnog. Umjesto toga, obilježio ga je nihilizam i utjecaj grungea u glavnu struju kulture zahvaljujući bendovima poput Nirvane i filmovima poput "The Basketball Diaries" i "Larry Clark's Children". Ali baš kao što je trend pokrenuo kreativne vatre nekih od najvećih imena modne industrije (Marc Jacobs za Perry Ellis), brzo je izgorio. Iz ostataka, jasno je bilo da je glavni razlog brze smrti grungea njegov destruktivni ljubavnik: heroin chic.

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic (фото 1)

Pojam heroin chica se najviše povezuje s modnom industrijom, a skovao ga je nitko drugi već bivši predsjednik SAD-a, Bill Clinton prilikom jednog od svojih govora. Odnosio se na glamuriziranje droge i lošeg načina života koji dolazi s ovisnošću. Moss, koja je u to vrijeme i onako već bila simbol "modne žrtve" nakon što se pojavila u kampanji za Calvin Klein potpuno naga i prema mnogim mišljenjima premršavog i nezdravog izgleda, postala je ikona heron chica.

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic (фото 2)

Bila je na vrhu karijere - postala je lice brojnih modnih kampanji, uvjerila nas da su uzorak leoparda, marame oko vrata, uske, plitke traperice, ženska odijela, vezene košulje i gladijatorice komadi koje jednostavno moramo imati, zabavljala se s Johnnyjem Deppom i išetavala s raznih zabava ruku pod ruku s Naomi Campbell. No, osim na masovnu publiku, njezin je utjecaj bio iznimno snažan i u samoj modnoj industriji. Name, nakon Kate, sve su manekenke postale mršave, a standardni hod od jednom više nije bio prpošan, već pomalo lijen, a izrazi lica na pistama drski. Dečki su ju htjeli, a cure su htjele biti ona... Sve do jednom.

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic (фото 3)

"H&M će otkazati planiranu reklamnu kampanju s modelom Kate Moss. H&M se oštro protivi zloupotrebi droga i dugi niz godina aktivno podržava organizaciju Mentor za sprječavanje droga. Nakon što smo procijenili situaciju, odlučili smo da je kampanja s Kate Moss nedosljedna s H&M-ovom jasnom disocijacijom od droge", stajalo je u izjavi 20. rujna 2005. kada je Moss uhvaćena na fotografiji s hrpom kokaina ispred sebe. Uslijedili su i mnogo luksuzniji brendovi Chanel i Burberry. Moss je ostala sama.

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic (фото 4)

Tada smo vidjeli koliko je zapravo nezamjenjiva. Nedugo nakon skandala, britanski dizajner Alexander McQueen pokazao joj je podršku istrčavši na poklon na kraju revije za kolekciju proljeće/ljeto 2005. u majici s natpisom "We Love You Kate". Ubrzo je Moss shvatila kao je i loš tisak, dobar tisak. Nakon što je McQueen stao uz nju, vratila su se i sva druga velika imena, a javila su se i nova. Krasila je više naslovnica i predstavljala više brendova no ikad prije, Od tada se skrasila, osnovala obitelj i nakon stanke vratila na piste i pred kameru.

Kako je s Kate Moss nestao i heroin chic (фото 5)

Čini se kako je heroin chic ponijela sa sobom. Kad se Moss nakon stanke vratila pod reflektore, ono što ju je dočekalo mnogo je drugačije od onoga što je za sobom ostavila - modna je industrija shvatila koliku odgovornost ima prema mladeži pa se više ne diči zabavama do jutarnjih sati, a ni modeli više ne vode živote seksa, droge i rock 'n' rolla, osim toga, mahom su djevojke koje su na tom mjestu zahvaljujući nepotizmu (Jenner, Hadid). Modni svijet više ne misli da je jedini prihvatljivi stas kosturski, a rock 'n' roll lifestyle više nije tako cool. No, svejedno je se nitko - šira javnost, mediji, modna industrija, super bogati poslovni klijenti, pa čak ni klasa slavnih u kojoj Kate Moss postoji - ne može zasititi. Bilo da je zapošljavaju za pretjerane iznose novca, ili je koriste kao žrtveno janje za svako društveno zlo.

Zapravo, malo je vjerojatno da će Kate Moss na bilo koji način biti nadmašena. Kao ikona stila, kao izvor beskrajne fascinacije, kao predmet medijske pozornosti i kao oličenje suvremene ljepote.

više