Search

Kombinacija večernje i sportske odjeće u novoj kolekciji kuće Balenciaga

Kombinacija večernje i sportske odjeće u novoj kolekciji kuće Balenciaga

Tjedan mode u Parizu

Image: Imaxtree

Demna Gvasalia je jučer u Parizu predstavio svoju novu kolekciju za kuću Balenciaga u kojoj je pokušao spojiti večernju i sportsku odjeću s naglaskom na siluete 80-ih

Tijekom istraživanja za svoju treću kolekciju u kući Balenciaga Demna Gvasalia je zavirio u arhive brenda i nasljeđe samog Cristobala Balenciage. "Pregledao sam fotografije iz 30 godina Cristobalovih lookbookova i na mnogim fotografijama modeli stišću svoje kapute upravo ovako," rekao je Gvasalia za Vogue nakon revije i pritom se referirao na nove kapute koji se kopčaju u visini lijevog ramena. Ti su kaputi dominirali njegovom kolekcijom za jesen/zimu 2017. Predstavio ih je u klasičnim zimskim materijalima - vuna, krzno, koža, šuškavi punjeni taft - i u klasičnim zimskim bojama i uzorcima - crna, siva, tamnoplava, tamnosmeđa i karirano.

Već je prvi kaput koji je otvorio reviju najavio njihovu dominaciju, kao i dominaciju siluete 80-ih godina prošlog stoljeća. To prvenstveno znači da je sve što su modeli nosili imalo proširena ramena pojačana jastučićima - kaputi, košulje, puloveri pa čak i sportske majice sa zatvaračem na prsima. To je bio dio od kojeg je Gvasalia počeo graditi svoj autobiografski pristup kolekciji. Kod njegovih je kolekcija on posebno snažan, u Vetementsu još više nego u Balenciagi, i to je u ovoj kolekciji išlo do bizarnih razmjera. Naime, Sarah Mower je u svojoj recenziji kolekcije napisala kako joj je Gvasalia rekao da je nedavno kupio automobil pa je u kolekciju odlučio uključiti clutch torbice u obliku retrovizora i gumene suknje koje podsjećaju na tepihe s poda automobila. Predstavio ih je u srebrnoj i crnoj gumi i zelenom neoprenu. Autobiografski je pristup bio vidljiv i u već spomenutim siluetama 80-ih koje ga podsjećaju na njegovo djetinjstvo u Gruziji kao i u također već spomenutim sportskim majicama, hlačama i jaknama koji su također dio tog sjećanja.

A onda se priča opet vratila na posvetu Balenciagi i to u najneočekivanijem obliku - onom večernjih haljina. Neobično za Gvasaliju, ali uspio je to izvesti u svom stilu - vrlo opušteno, na momente čak i neuredno, zapravo vrlo slično haljinama koje smo kao djeca stvarali vežući velike plahte oko svojih tijela (ili sam to bila samo ja??). No, Gvasalia je to i htio, nisu ga zanimali detalji niti kićene aplikacije. Htio je čistu formu, jednu tkaninu, jedan pad - i time je postigao eleganciju kojoj je težio. U galeriji pogledajte cijelu kolekciju:

Related articles

Buro 24/7 Selection

više