Search

Majstori na djelu: pogledajte revije Chanel, Louis Vuitton, Alexander McQueen i Miu Miu

Majstori na djelu: pogledajte revije Chanel, Louis Vuitton, Alexander McQueen i Miu Miu

Stigao je kraj modnog mjeseca

Tekst: D.D.


Image: Imaxtree

Kao šećer na kraju ostale su revije dizajnera Karla Lagerfelda, Nicolasa Ghesquièrea, Sarah Burton i Miuccije Prade kojima je zaključen Tjedan mode u Parizu

Chanel

Za posljednje dvije revije, proljetnu i couture, "Kaiser Karl" inspiraciju je pronašao u prirodi, pa je Grand Palais pretvorio u slapove i ružin vrt. Ništa manje nismo očekivali ni od jesenske kolekcije, a čitava je pista bila prekrivena lišćem. Revija je otvorena uskim crnim kaputima koji su bili prošarani metalik koncem ili ukrašeni perjem, a zatim je sve nastavljeno u standardnom chanelovskom tonu. Edvardijanska silueta i tvid u bojama jeseni dominirali su na pisti, a akcenti na lookovima postignuti su metalik detaljima poput zlatnih čizama preko koljena. Nakon tamnog otvaranja revije, pistu su preuzeli komadi s uzorkom, a kako je lišće bilo lajtmotiv kolekcije takvi su se stilizirani motivi pojavili na haljinama, kaputima, bluzama i suknjama. Komadi od tvida bili su pomiješani s crnom kožom, svilom i čipkom, a na pisti se pojavilo neočekivano puno hlača. Disco groznica, odnosno inspiracija 80-ima nije zaobišla ni Lagerfelda pa je predstavio haljine inspirirane tim razdobljem od koji su posebno zanimljive bile one nalik predimenzioniranim sakoima. Glamurozne kreacija od tvida prilagodio milenijalkama, a upravo njima namijenio je i pufaste jakne, metalik obuću, hoodieje, kožnate hlače i prozirne haljine.

Louis Vuitton

Ženstvene kombinacije u kojima se možemo zamisliti od 0-24, ali s dizajnerskim potpisom i detaljima koje ih čine pomaknutima? Može! Upravo je takve kreacije predstavio kreativni direktor francuske modne kuće koji je ovog puta nadmašio sve što je predstavio otkad je na postavljen na tu poziciju. Nije bilo komada koji nije bio na mjestu, i iako su poneke haljine i suknje zaista djelovale poprilično jednostavno na njima su se krili detalji poput gumbiju, nabora, veza ili pufastih rukava koji su ih učinile baš posebnima. U svojim je kreacijama spojio eleganciju i praktičnost što je rezultiralo u iznimno trendovskim i modernim komadima koji su nosivi, za razliku od onih kakve smo navikli viđati na pistama. Inspiraciju koju je Ghesquière pronašao u silueti 80-ih i sportskom stilu prilagodio je sebi, odnosno svojoj kolekciji - samo poneke komade krasile su pruge u različitim bojama ili naglašena ramena, ali i to je djelovalo suptilno i bilo izvedeno na suvremen način. Kolekcija je ovo za modernu poslovnu ženu kojoj neće odoljeti ni brojne obožavateljice koje nemaju veze sa svijetom businessa.

Alexander McQueen

Frajerice Sarah Burton ne nose samo kožnate korzete, perfektno skrojena crna odijela i haljine inspirirane motociklističkim jaknama. Ne, ne, one su jednako cool i u romantičnoj pink haljini s volanima. Od prvog do zadnjeg looka dizajnerica je posjetitelje držala na rubu stolaca. Predstavila je svoju verziju ženstvenosti koja ne uključuje nužno lepršavost i mnoštvo boja, a njezina vizija žene nije daleko od onoga kako žene danas zapravo žele izgledati. Već je svima dosta muške siluete na pisti - naime, power suit može biti i strukiran, midi suknja ne mora nužno biti od mekanog materijala već od kože, toalete ne moraju biti princezaste, a haljina s resicama može se isfurati i na hlače. Kao i u prijašnjim kolekcijama, Burton nastavlja na viziju osnivača kuće i svog prijatelja Alexandera McQueen što znači da se naglasak stavlja na kroj koji čini neki komad poželjnim i kompleksnim.

Miu Miu

Čini se kako je talijanska kreatorica Miuccia Prada odlučila okrenuti ploču i ozbiljno raditi na svojem odnosu s milenijalkama. Nije to vidljivo samo iz činjenice da je reviju otvorila jedna od predstavnica te generacije Elle Fanning, već i materijali i krojevi kojima se obraća mlađoj ekipi. Iako je dizajnerica poznata po silueti koja evocira 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća, ovog je puta tu estetiku pomiješala s ispranim traperom i pufastim rukavima iz 80-ih te špic obućom popularnom na početku milenija. Na moderan način interpretirala je i komade od tvida - predstavljene su minice i predimenzionirane jakne s kožnatim detaljima. Da ne bi sve ostalo samo na ugađanju millennial generaciji, osim u PVC kaputima i pastelnoljubičastim kožnatim komadima, manekenke su pistom prošetale u ženstvenim midi haljinama i suknjama te satenskim cipelama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više