Search

Marc Jacobs, jesen/zima, 2015.

Marc Jacobs, jesen/zima, 2015.

Vojnička preciznost


Image: Imaxtree

"Ne pristajem na 'solidno'. Ja želim 'Ne mogu živjeti bez toga' ili 'Ne bih ovo nosio/la ni mrtav'", rečenice su kojima nas Marc Jacobs uvlači u opsesiju svojom kolekcijom za jesen/zimu, koja odiše vojničkom preciznošću

Marc Jacobs nastoji izazvati oprečne stavove, ako vam se ne svidi njegova nova kolekcija, zasigurno mu neće nimalo zasmetati ni ako je ne možete smisliti. "Neprestano nas kritiziraju zato što smo svoju estetiku zaokrenuli za 180 stupnjeva", izjavio je dizajner prije same revije. Ali, kako bi velika Diana Vreeland rekla, to je suština mode: voliš je dok je ne zamrziš; mrziš je dok je ne zavoliš."

U ovoj kompleksnoj i fino usklađenoj kolekciji koja je toliko raznolika, ali i iznimno nosiva, nijedan šav nije sašiven, nijedan rez nije napravljen i nijedan kaput nije skrojen bez precizne izmjere. Prema riječima dizajnera, jedina zajednička točka s prošlom kolekcijom je vojnička preciznost i točnost: "Prošle sezone sve se vrtjelo oko military motiva, do te mjere da je postalo smiješno, ali ove se sezone utjecaj osjeća samo kao stroga preciznost."

Bilo kakav pokušaj sumiranja kolekcije u jednoj ili dvije riječi bilo bi potpuno besmisleno i nepošteno, budući da je svaki komad jedinstven za sebe i nosi svoju priču. Midi suknje punog kruga s naglašenim strukom prošetale su u senf zlaćano-žutoj i sjajno crvenoj. Dok su dvije dugačke suknje punog kruga, jedna u boji senfa, a jedna u crnoj, začinjene crnom čipkom koja se slojevito spušta do poda, sparene s kaputićima koji na neki način evociraju viktorijanski stil.

Na drugom kraju kolekcije estetika se mijenja, pa voluminozne komade zamjenjuju strukirane siluete koje unose potrebnu dozu elegancije. Kolekcija obiluje kaputima koji donose prepoznatljivi Marc Jacobs pečat (naglasak je na gumbima). 

"Mnogi su komadi u redu", rekao je Jacobs. "Ja želim 'Ne mogu živjeti bez toga' ili 'Ne bih ovo nosio/la ni mrtav'. To mi je puno draže od 'u redu'. To je opsesija."

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više