Search

Marc Jacobs zatvorio Tjedan mode u New Yorku

Marc Jacobs zatvorio Tjedan mode u New Yorku

Tjedan mode u New Yorku

Image: Imaxtree

Marc Jacobs jučer je zatvorio još jedan Tjedan mode u New Yorku i to malo drugačijim spektaklom nego što smo navikli vidjeti od njega. Naime, na reviji nije bilo glazbe, ni raskošne frizure i šminke, revije je trajala kraće od pet minuta, a snimanje pametnim telefonima bilo je zabranjeno

Kolekcija za jesen/zimu 2017. godine koju je jučer prikazao inspirirana je hip-hop supkulturom i svime što je karakterizira. Jacobs je tako odao počast skupinama Afroamerikanaca koje su u Bronxu ranih sedamdesetih razvile taj kulturni pokret poznat kao hip-hop. Nakon kritika koje je primio nakon svoje posljednje revije gdje su bijeli modeli nosili ružičaste dreadlockse tobože inspirirane rave kulturom, čini se da je ova nova kolekcija iskupljenje. Ali je Jacobs njome i ušutkao kritičare jer je dokazao da duboko razumije na koji način dizajneri trebaju kritizirati društvo.

Za svoju kratku, tihu, ali vizualno glasnu reviju ovog je puta tako angažirao pripadnice svih rasa, scenografije nije bilo već su modeli hodali ulicom, dobro je istražio što su pripadnici hip-hip supkulture nosili tijekom posljednja četiri desetljeća i odao im počast na najbolji mogući način. Šilterice i šešire koje su nosili hip-hoperi izdužio je u novu zanimljivu formu, teške zlatne lance je modernizirao i umjesto stereotipnog simbola dolara dodao im nove neobične forme ili ih optočio dragim kamenjem. Uz to, kombinirao je široke trenirke i teške pulovere čime je poslao poruku Demni Gvasaliji da se trenirke u osamdesetima nisu nosile samo u Rusiji i istočnoj Europi već i na ulicama New Yorka.

Na pisti je prikazao i bunde i kapute s krznenim ovratnicima koji su u prošlom stoljeću bili odraz bogatstva, a hip-hoperi su ih usvojili kako bi ismijavali bogate bijele Njujorčane jednako kao što su ranije usvojili njihova odijela i pretvorili ih u zoot suit. Jacobs je to odradio vrlo vješto i, baš kao što je napisala Nicole Phelps u svojoj kritici revije - u doba kada se dizajneri bore da na sve moguće načine kritiziraju vlast i naglase društvene probleme, čini se da je Jacobs to učinio s najvećom lakoćom i snagom istovremeno.

Kad se podvuče crta, jasno je da će se trenirke nositi i iduće sezone i da će ove Marca Jacobsa biti uz bok Vetementsu i Balenciagi, ali dizajner je najavio i jedan veliki povratnički trend koji je do sada u svojoj posljednjoj muškoj kolekciji imala i Miuccia Prada. Radi se o samtu koji će se iduće jeseni vratiti sa stilom. U galeriji pogledajte cijelu kolekciju:

Related articles

Buro 24/7 Selection

više