Search

Mladi dizajner Mario Vijačkić predstavio ljetnu kampanju

Sjajna modna igra


Image: photo: Mario Vijačkić/ video: Adam Llewellin

Istraživanje tekstura, dekonstruiranje tipičnih odjevnih predmeta, istraživanje fenomena identiteta u suvremenoj modi samo su neke od odlika aktualne kolekcije

Već prepoznatljivo ime novog vala hrvatskih mladih dizajnera, Mario Vijačkić kao i u svakoj kampanji do sada, donosi nam svojstven pomak u načinu prezentacije. Kolekcija za proljeće ljeto 2016. svojevrstan je nastavak  istraživanja problematike identiteta u suvremenom dobu. Korelacija prošlosti tj. tradicije isprepletene sa suvremenim uvelike su okarakterizirali aktualnu kolekciju.

Mladi dizajner Mario Vijačkić predstavio ljetnu kampanju (фото 1)

Paralelno tome Vijačkić gleda na tijelo kao konstantu; naime ono je materija podložna manipulacijama, bilo kulture i društva ili pak manipulacije medija. Tijelo kao prijelazni objekt fascinira odsustvom granica, a kategorija zazornog (das Unheimliche) od Freuda se ponajprije odnosi na problematiku brisanja granica između živog i neživog, što se odnosi i na igru medijski konstruiranog i realnog tijela: što je ja u suvremenoj modi ako ono u samome sebi već zatječe ono strano, objekt od kojega se želi kategorijalno odvojiti?

Ručne intervencije u tekstilu koje aludiraju na tradicionalne tehnike veza i izrade tapiserija, igra različitim teksturama, odnosi trivijalnog i visoke tehnologije, femininog i maskulinog, strukturiranog i plošnog, sjaja i matiranog, perforiranog i kompaktnog u vidu protežnih elemenata, uokviruju cjelinu koja odiše sportskom chic estetikom koja je već prepoznatljiv dizajnerov rukopis.

Mladi dizajner Mario Vijačkić predstavio ljetnu kampanju (фото 2)

Mladi dizajner Mario Vijačkić predstavio ljetnu kampanju (фото 3)

Mladi dizajner Mario Vijačkić predstavio ljetnu kampanju (фото 4)

Glavna uloga u aktualnoj kampanji pripala je Sari Sorić (Talia models), čiji vizuali nepretenciozno, čak pomalo na nevin način uokviruju kolekciju dok kampanja odiše prozračnoću i svježinom s aluzijom svakonevnice koja je primjetna novost u dizajnerovu vizualnom izričaju. Šminku i kosu potpisuje Petra Sever, mlada hrvatska vizažistica koja sa dizajnerom surađuje od samih početaka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više