Search

Najbolje od muške mode: Milano

Najbolje od muške mode: Milano

Kolekcije proljeće/ljeto 2016.


Image: buro247.ru

Što su nam za proljeće/ljeto 2016. pripremili na Milanskom tjednu muške mode kuće Giorgio Armani, Fendi, Gucci, Prada, Calvin Klein i Dolce & Gabbana?

Giorgio Armani, proljeće/ljeto 2016. 

Giorgio Armani na Milanskom tjednu mode predstavio je dvije kolekcije: za kuću Emporio Armani i Giorgio Armani. Prvu je ovaj talijanski dizajner izveo u relativno prepoznatljivom strogom dizajnerskom pečatu, dok je druga kolekcija odisala nekom opuštenošću i sportskim ležernim komadima. Tako u kolekciji linije Giorgio Armani nećete pronaći stroge strukirane sakoe u tamnim nijansama, već lagane i prozračne jakne nalik pidžamama. Paleta boja ograničena je na različite nijanse sive, plave i zelenkaste, gotovo pastelne varijante kako bi se naglasila ta neopterećenost i odsutnost strogih linija i dramatičnih tamnih tonova, međutim u objema kolekcijama primjećuje se nedostatak uzoraka i monokromatska igra nijansama iste boje. 

Fendi, proljeće/ljeto 2016. 

Kuća Fendi svoju je proljetno-ljetnu kolekciju ispunila bazičnim, maksimalno jednostavnim komadima bez dekorativnih aplikacija od čipke i ostalih opterećujućih elemenata. Umjesto toga servirali su nam T-shirtove širokog kroja, jednostavan dizajn hlača, laganih jaknica, kratkih hlača i odijela bez poslovne strogosti, a koje u Fendiju predlažu nositi u svakodnevnim prilikama. Ipak, kuća Fendi poznata je po tome da svoje komade voli začiniti dozom luksuza koji je ovaj put interpretiran u obliku spomenutih bazičnih komada koji se presijavaju u metalik efektu. Ništa pretenciozno, već tek toliko da najobičnijoj majici kratkih rukava udahne dašak coola. 

Gucci, proljeće/ljeto 2016.

Sasvim drugačiju priču ispričao je Alessandro Michele kojemu je ovo već četvrta kolekcija za Gucci. Tako novu sezonu Michele vidi u dominantnom motivu leptira koji je svoje mjesto pronašao na šarenim eklektičnim kreacijama inspiriranima 60-ima i 70-ima. Osim leptira Michele je fasciniran cijelom florom i faunom koje simboliziraju buđenje prirode, od ptica do raznih kukaca, i nezaobilaznog floralnog motiva. Proljetno veselje očito je i u odabiru boja, pa je i ovaj talijanski dizajner posegnuo za nježnim pastelima koje je izmiješao zajedno s jarkim narančastom i smaragdno zelenom bojom. 

Prada, proljeće/ljeto 2016.

O temi rodne ambivalentnosti imali smo prilike promišljati na Pradinoj jesensko-zimskoj kolekciji, a Miuccia Prada joj se ponovno vraća i u novoj muškoj kolekciji, doduše ne kao glavnoj temi, već kao konceptu koji se sam po sebi sad već podrazumijeva. Kratke hlačice u kombinaciji s ozbiljnim i strogim poslovnim sakoom i košuljom raskopčanih gumba djeluju prilično iznenađujuće i neobično. Efekt razigranosti izazvao je i motiv zečića koji se protezao od džempera do suknji na ženskim komadima, a koji nas je odveo u neobičan svijet Alise u zemlji čudesa. Bilo je tu i prugica i sjajnih materijala hladnog metalik efekta, izvedenih u tamnim tonovima. 

Calvin Klein, proljeće/ljeto 2016.

Kreativni direktor muške odjeće kuće Calvin Klein, Italo Zucchelli, predstavio je pročišćenu, urbanu kolekciju za modernog muškarca. U jednostavnoj paleti u tragovima se osjećao military utjecaj koji je najjasnije bio vidljiv u kroju pojedinih strukiranih sakoa i hlača koje su naglašavale muskulaturu modela. Vrlo zanimljivim detaljem pokazao se neobičan remen kao dio hlača koji se protezao cijelom kolekcijom, unoseći neku blagu futurističku notu s primjesama vojničke strogosti. Military jakne dorađene su velikim džepovima na području torza što je djelovalo donekle grubo u kombinaciji s materijalima koji su korišteni u dizajnu. S druge strane, Zucchelli je uglavnom inspiraciju crpio iz umjetničkog opusa kalifornijskog autora Eda Rusche koja je bila vidljiva u jedinom korištenom motivu u kolekciji – kokosovim palmama. 

Dolce & Gabbana, proljeće/ljeto 2016. 

Revija modnog dvojca Dolce & Gabbana prštala je orijentalnim motivima, točnije nekim mističnim kineskim znakovima koji su od malih nogu inspirirali Domenica Dolcea koji je tu daleku zemlju posjetio kad je bio dječak te im je odlučio posvetiti puno pažnje u novoj proljetno-ljetnoj kolekciji. Bogata umjetnost i kreativnost mistične Kine kao i njezini tradicionalni motivi tek su sad izašli na površinu i to u obliku profinjene kolekcije majstorskih krojeva. U kolekciji s daškom luksuza izmjenjivali su se motivi ptica, bambusa, stiliziranog cvijeća i lišća, zmajevi i paunova, pa čak su se mjestimično nazirale siluete gejša. Vjerujemo kako će ovaj odmak od Sicilije oduševiti brojne ljubitelje Dolce & Gabbana estetike koja nekako uvijek uspijeva tradicionalne motive neke zemlje pretočiti u luksuznu modnu priču.  

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više