Search

Najbolje od Tjedna muške mode u New Yorku

Najbolje od Tjedna muške mode u New Yorku

Što smo vidjeli?

Image: Imaxtree

Danas je posljednji dan Tjedna muške mode u New Yorku koji je uvertira u nadolazeći Tjedan ženske mode koji počinje već idući tjedan. Svoje su kolekcije na njemu predstavili Raf Simons, Boss, Ralph Lauren, Tim Coppens i drugi, a mi izdvajamo nekoliko najboljih

Iako u New Yorku ima nešto manje revija nego na Tjednu muške mode u Parizu koji mu prethodi te na njemu predstavljaju za širu javnost manje poznata imena, nekoliko dizajnera uvijek istaknu i uhvate pažnju javnosti. Ove je sezone to učinio brend N.Hollywood sa svojom kolekcijom inspiriranom beskućnicima, ali i Raf Simons koji se nakon drame u Dioru, prelaska u Calvin Klein i jedne sezone u Firenci, vratio u New York.

N. Hollywood, jesen/zima 2017.

Dizajner Daisuke Obana predstavio je kolekciju za jesen/zimu 2017. godine za koju ga je inspirirao problem beskućnika. Obana je tako uzeo neke elemente njihovog izgleda i predstavio ih u kolekciji - predimenzionirane napuhnute jakne, plastične vreće umjesto torbi, nekoliko slojeva odjeće i rukavice koje ne pokrivaju vrhove prstiju. I dok je to možda izgledalo dobro (svakako u skladu s istočnoeuropskim trendom koji vlada), posebno vreće umjesto torbi, dizajner je toliko doslovan da je opasno otišao u stereotip. Tako je primjerice kreirao kapute s motivima novinskih napisa jer svi beskućnici tobože spavaju na podu prekrivenom stranicama novina. Ovom se temom možda trebao pozabaviti iz perspektive rješavanja problema beskućnika ili sličnom metodologijom koju je primjerice koristio naš Matija Čop, kada je prije nekoliko sezona kreirao multifunkcionalne jakne koje za nekoga bez krova nad glavom mogu biti vrlo korisne. Obanina je kolekcija za N.Hollywood pomodnija od one Matija Čopa, no to je ne čini nužno lošom, samo je, nažalost, manje dizajnerski vrijednom.

Boss, jesen/zima 2017.

Revija nove Bossove kolekcije se uvijek s nestrpljenjem iščekuje na njujorškom Tjednu muške mode, a ovog su tjedna prikazali još jedno odličnu kolekciju. Njihov stil kritičari nerijetko nazivaju njemačkim što u prijevodu znači da je vrlo pročišćen, bez mnogo odmaka od onoga što "obični" muškarci žele nositi svakodnevno. No, Boss to radi najbolje. Na mušku odjeću otpada 90% svih njihovih prihoda i dobro znaju kako zadovoljiti svoje dugogodišnje kupce, a pritom ostati svježi. U novoj kolekciji za jesen/zimu 2017. godine prikazali su tako niz divnih formalnih hlačama nešto opuštenijeg kroja s naborima koji se od pasice protežu u ravnu crtu na sredini nogavice. Predstavili su elegantna vunena odijela u paleti boja koja se kretala od crne preko sve i tamnoplave do tamne, ali vrlo tople crvene. Oni spomenuti pomaci dogodili su se kod kaputa i jakni gdje su se poigrali s kožom od koje kreiraju cijele duge kapute ili pak bomber jakne u kombinaciji s ovčjim krznom u tamnozelenoj boji. Od istog su krzna kao i kože bile izrađene i hoodice čije je prisustvo pokazalo da Boss prati trendove, ali ih vješto podređuje svojoj estetici. U galeriji pogledajte cijelu kolekciju.

Raf Simons, jesen/zima 2017.

U New York je stigao Raf Simons! Modni je svijet jedva dočekao da se jedan od najdražih dizajnera uopće, a možda i najbolji kad je muška moda u pitanju, oporavi od drame s Diorom i vrati svojim korijenima. Da bi to učinio prvo je otišao u Firencu na Pitti Uomo, a onda je odlučio da je vrijeme da se preseli u New York - i čini se da je zbog toga poprilično entuzijastičan. U novoj kolekciji za jesen/zimu 2017. godine prikazao je tako pregršt pletenih pulovera na kojima je stajala kratica NY, no čitava je priča odisala stilom New Yorka. Look br. 14 - bijela majica, crne hlače, lagano predimenzioniran kaput proširenih ramena i zasukanih rukava i torba s dva remena, nošena preko tijela i zabačena na leđa kako ne bi smetala pri hodu - nedostajao je samo ambijent podzemne željeznice kako bismo do kraja mogli vidjeti sliku Njujorčana koji ujutro ide na posao. Ostali lookovi bili su vrlo slični kad je vibra u pitanju - kaputi proširenih ramena stegnuti trakom ljepljivom u boji koja podsjeća na policijsku ili onu kojom vidimo ograđena gradska gradilišta, predimenzionirani pulover s velikim džepovima i spuštenim ramenima, preširoke hlače i košulje, ali i detalji od satena te muške ogrlice jer, iako je jedan od najužurbanijih, New York je i jedan od najslobodnijih gradova u kojem muškarci mogu nositi što god žele. Kolekciju pogledajte u galeriji:

Related articles

Buro 24/7 Selection

više