Search

Nakon više od 50 godina ponovno ćemo na pisti gledati haute couture brenda Balenciaga

Nakon više od 50 godina ponovno ćemo na pisti gledati haute couture brenda Balenciaga

Može li se Demna Gvasalia mjeriti s osnivačem modne kuće?

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Bilo bi nepošteno uspoređivati dostignuća Cristóbala Balenciage i Demne Gvasalije ili čak smjerove modne kuće pod njihovim nadzorima. Gvasalia razumije osnivača brenda i divi se Balenciaginoj ostavštini nepogrešivog krojača, poštujući njegov rad u raznim tehnikama dizajna. Visoka je moda u luksuznoj kući završila s odlaskom u mirovinu njezinog začetnika 1968. godine, no više od 50 godina nakon, kuća Balenciaga se želi pridružiti uskom kružoku visoke mode s nadolazećom srpanjskom revijom kolekcije za jesen 2020.

Nakon više od 50 godina ponovno ćemo na pisti gledati haute couture brenda Balenciaga (фото 1)

Naime, Balenciaga je proveo godine svađajući se s francuskom Federacijom visoke mode (Fédération de la Haute Couture et de la Mode) čiji članovi odlučuju koje će kuće prema francuskom zakonodavstvu imati pravo nazivati se visokomodnima. Tako Balenciaga želi postati 17. kuća uz neke kao što su Maison Margiela i Schiaparelli. U inat je održavao svoje revije mjesec dana nakon svih ostalih dizajnera prije no što je zatvorio atelier krajem 60-ih - Cristóbal Balenciaga je zauvijek promijenio status quo visoke mode i neprestano odstupao od pravila kako bi stvorio novi dojam o industriji koja se pogrešno shvaća kao elitistička.

Nakon više od 50 godina ponovno ćemo na pisti gledati haute couture brenda Balenciaga (фото 2)

Kao krojač beskompromisnih standarda, Balenciaga je radikalno izmijenio tradicionalne siluete. Fluidnost njegovih dizajna i ultra moderni oblici omogućili su mu da manipulira odnosom između odjeće i ženskog tijela, stvarajući novu siluetu, različitu od svega što je svijet prije vidio. U svijetu mode bio je cijenjen zbog poznavanja tehnike i konstrukcije i svog perfekcionizma - Christian Dior ga je nazivao "gospodarom svih dizajnera". Sa strukturalnim dizajnom koji šeta ivicom mode, Balenciaga je svoj brend zacementirao kao modnu kuću koja je predviđala i nastavila prognozirati modu još godinama.

Nakon više od 50 godina ponovno ćemo na pisti gledati haute couture brenda Balenciaga (фото 3)

Dok modna kuća trenutno doživljava revitalizaciju pod okriljem Demne Gvasalije, elementi zaboravljene Balenciagine ostavštine postaju ponovno relevantni. Granice između visoke mode i ulične odjeće mogu se ponekad zamagliti, ali dizajn ovog brenda puno je više od luksuznih puff jakni, urešenih potpetica i rekonstruiranih jakni od trapera.

Nakon više od 50 godina ponovno ćemo na pisti gledati haute couture brenda Balenciaga (фото 4)

Možda bi se Balenciaga razočarao onim što je postala njegova kuća - bio je mrk čovjek i modernist koji je mrzio komercijalne funkcije mode i težio božanskom savršenstvu s mikroskopskim odstupanjem. Iako je modna kuća sada sinonim za ironiju i internetsku kulturu, njezin osnivač odbacivao je sve komercijalne namjere mode i držao se čistog umijeća. Po prirodi, Gvasalia nikada neće biti izolirani vizionarski dizajner koji skicira iza zatvorenih vrata. Balenciaga je bio krojač, Gvasalia je javna osobnost koja dizajnira. Ono što je najvažnije, obojica su figure koje remete modni sustav, a to je suština Balenciage i njezina najbitnija karakteristika.

Leave a comment

više