Search

Nastavak neobičnih suradnji: Spoj renesanse i streetweara u izvedbi muzeja Louvre i brenda Off-White

Nastavak neobičnih suradnji: Spoj renesanse i streetweara u izvedbi muzeja Louvre i brenda Off-White

Virgil Abloh osmislio Leonardo da Vinci merch za Louvre

Tekst: T.L.


Image: Off-White

Ranije ove godine, talijanski povjesničari umjetnosti izrazili su svoje negodovanje oko izlaganja da Vincijevog "Vitruvijevog čovjeka" na izložbi u legendarnom muzeju Louvre. 530 godina star umjetnički rad jednog od najvećih genija renesanse navodno je toliko krhak da ne može "preživjeti" putovanje iz Italije u Francusku te previše osjetljiv na svjetlost da bi bio izložen duže od svega par tjedana.

Naime, "Vitruvijev čovjek" svakih se šest godina, u periodu od nekoliko tjedana, izlaže u Gallerie dell'Accademia u Veneciji, a institucija se o ovom ranom prikazu ljudske anatomije skrbi od 1822. godine. Posljednji je puta izložen ovog proljeća na izložbi posvećenoj radu Leonarda da Vincija i trebao bi biti konzerviran u posebnim uvjetima duže vrijeme. No, unatoč negodovanju grupe Italia Nostra, koja se bavi očuvanjem kulturne baštine, "Vitruvijev čovjek" ipak će biti dio posebne izložbe u Louvreu koja će trajati sve do kraja veljače 2020. godine.

Nastavak neobičnih suradnji: Spoj renesanse i streetweara u izvedbi muzeja Louvre i brenda Off-White (фото 1)

Kako bi zaokružili ovo posebno umjetničko događanje i obilježili 500 godina od smrti renesansnog slikara, Virgil Abloh sklopio je suradnju s muzejom, a kao rezultat nastala je limitirana Off-White capsule kolekcija inspirirana velikim umjetnikom i njegovom umjetnošću kojoj se i danas, stoljećima kasnije, i dalje divimo. Virgil je kao osnovu uzeo dva umjetnička djela, "Bogorodicu na stijenama" i "Djevicu i Dijete sa svetom Anom", spajajući klasičnu umjetnost s kodovima streetweara.

Nastavak neobičnih suradnji: Spoj renesanse i streetweara u izvedbi muzeja Louvre i brenda Off-White (фото 2)

"Želio sam pomiriti dva naoko posve različita svijeta: modu i visoku umjetnost. Moja osnovna premisa jest da sve, koliko god ekskluzivno bilo, možemo učiniti pristupačnim svima. Smatram da je Leonardo da Vinci bio prvi umjetnik koji je živio i radio po tim principima, a tako i ja nastojim živjeti", izjavio je Virgil Abloh povodom izlaska ove, pomalo neobične, kolekcije. Ovo, doduše, nije prvi puta da poznati dizajner koristi Leonarda da Vincija kao inspiraciju za svoje modno stvaranje. Lik "Mona Lise" pojavio se tako u njegovoj Off-White kolekciji za proljeće/ljeto 2018., a isto nadahnuće ugradio je i u svoju posljednju kolekciju za uređenje doma koja je nastala kao rezultat suradnje sa švedskom kućom IKEA.

Nastavak neobičnih suradnji: Spoj renesanse i streetweara u izvedbi muzeja Louvre i brenda Off-White (фото 3)

Leave a comment

više