Search

Nenad Sovilj predstavio novu kolekciju nakita inspiriranu sovama

Nenad Sovilj predstavio novu kolekciju nakita inspiriranu sovama

"Sapiens"

Image: John Pavlish,
Vukas & Becks,
Mladen Šarić

Zagrebački dizajner nakita Nenad Sovilj predstavio je jučer svoju novu kolekciju nakita naziva "Sapiens". To je njegova 12. kolekcija kojom obilježava i 12 godina svog djelovanja

Naziv kolekcije "Sapiens", dolazi od latinske riječi mudar/mudra i automatski asocira na simboliku sove koja ja glavni simbol ove kolekcije. Time autor reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Osim što je simbol mudrosti, znanja i tajni, sova je usko povezana s mistikom, Mjesecom i ženskom snagom, sugerira pojačanu čulnost te je personifikacija noći i sna, ali i neprikosnoveni simbol bogatstva.

Nenad Sovilj predstavio novu kolekciju nakita inspiriranu sovama (фото 1)

Kolekcija "Sapines" se dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi - Strigidae i Tytonidae. Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine. Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove.

Nenad Sovilj predstavio novu kolekciju nakita inspiriranu sovama (фото 2)

Samu izložbu kojom je predstavljena kolekcija autor je postavio u svom prostoru u Amruševoj ulici. Na izložbi se u kratkim sekvencama reproducira zvuk glasanja sove ušare, naše najveće noćne ptice. Zabrinjavajuća činjenica je da se zbog smanjivanja prirodnog staništa, svjetlosnog onečišćenja, stradavanja uslijed trovanja te sudara s električnim vodovima, broj sova u Hrvatskoj znatno smanjio, a da je ušara na listi zaštićenih vrsta od kojih nekima čak prijeti i izumiranje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više