Search

Nova kolekcija brenda XD Xenia Design propagira održivost i poziva na razmišljanje o stvarima koje kupujemo

Nova kolekcija brenda XD Xenia Design propagira održivost i poziva na razmišljanje o stvarima koje kupujemo

Urednik: BURO.

Image: Deni Horvatić/Video 925 Studio

Pod utjecajem okolnosti izazvanih svjetskom pandemijom, u karantenskoj atmosferi, usred šume u XD dizajn centru na Ksajpi, nastala je kolekcija za proljeće/ljeto 2021. Dizajnerica kaže kako su je inspirirale drugačije potrebe i ponašanje kupaca: “Naglasak je na socijalnom aspektu ljudske prirode; psihološkoj potrebi za novim odjevnim kombinacijama koju određuje upravo čovjek kao biće koje je određeno vlastitom društvenošću. Druga osnovna karakteristika kolekcije dolazi kao reakcija na suočavanje s aktualnom problematikom zagađivanja planeta Zemlje na svim područjima, a osobito u modnoj industriji. Postavljamo pitanje kako vlastitim djelovanjem očuvati održiv način proizvodnje, a pritom ostvariti vlastite ciljeve i odaslati poruku optimizma. Ove kategorije kojima težimo međusobno su održive jedino ako preuzmemo odgovornost na sebe.”.

Nova kolekcija brenda XD Xenia Design propagira održivost i poziva na razmišljanje o stvarima koje kupujemo (фото 1)

Kolekcija je nastala iz arhive tkanina brenda te joj prekrajanjem udahnut suvremeni štih: Bazne, kvalitetne tkanine od pamuka, viskoze i elastana tako čine veći dio kolekcije. Posebna novost je futuristička tkanina s tehničkim karakteristikama za odbijanje vode, bakterija i virusa u formi kišnog trench coata. U kolekciji su zastupljene i nove tkanine koje su proizvod recikliranja i organskog uzgoja pređe. Velika novost nastala je kao rezultat istraživanja tehničkih mogućnosti tiska. Nastali su jedinstveni uzorci grafičkog, apstraktnog i umjetnički vrijednog printa. Svaki je komad ručno izrađen i stoga unikatan, te zadržava pravo na ograničen broj otisaka kao “piece of art” grafika. Pod utjecajem sustainable pokreta, prenamijenili smo i komade iz arhive prethodnih kolekcija kroz upcycling. U sličnom, kolažnom pristupu, aplicirali smo tkaninu u kombinaciji s tiskom na površinu tekstila, što je još jedna nova tehnologija izrade u kolekciji.

Dio kolekcije se naslanja na prepoznatljiv XD edgy stil s dosta metalnih zatvarača koji svojim otvaranjem i zatvaranjem kreiraju različite siluete, dinamiziraju odnose punog i praznog. Dodani su i 3D printevi na majicama, dizajnirani kao grafička igra XD loga u prostoru, u već klasičnoj produkciji sitotiska.XD jakna sažima i koncentrira sva načela u dizajnu korištena kroz cijelu kolekciju, a istovremeno obuhvaća i nekoliko različitih stilova. Jakna asimetrične forme i prepoznatljive XD Dimenzije ima mogućnost dodavanja i oduzimanja pojedinih dijelova koji se spajaju metalnim zatvaračima kao slagalica. Na taj je način zadovoljena psihološka potreba za vječito novim odjevnim predmetom, a pružena je i mogućnost kombiniranja s već postojećim komadima iz prethodnih sezona, a za cilj ima smanjenje broja komada u kolekciji, pročišćavanje, a samim time i razvoj svijesti o nepotrebnom gomilanju odjeće kod kupaca.Total Black Look, već poznati XD potpis, provlači se kroz cijelu kolekciju, no dodatkom boja poput baby blue, neon žute i bijele razbija se monokromija i ističu se laganije note ljetne sezone.Dodatak je nova capsule kolekcija XD PERFORMANCE, sportska verzija XD looka. Dizajniran za različitu namjenu, od yoge, vježbanja, trčanja, sve do stvaranja casual kombinacija s ostalim komadima iz kolekcije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više