Search

Odlazak ikone stila: preminula Marella Agnelli

Odlazak ikone stila: preminula Marella Agnelli

Pojam elegancije

Tekst: D.D.

Image: Getty Images,
Instagram

Nakon odlaska Lee Radziwill i Karla Lagerfelda, talijanski mediji jučer su izvijestili kako nas je napustila još jedna ikona stila - Marella Agnelli. Naime, 91-godišnja fotografkinja i pripadnica talijanske plemićke obitelji preminula je u subotu u svome domu u Torinu. Glamurozan život ove dame opisan je u autobiografiji "The Last Swan", a nadimak je to koji joj je nadjenuo fotograf Richard Avedon kada je 1953. godine okinuo jedan od njezinih ikoničkih portreta. Prema drugoj priči, taj je nadimak dobila od Trumana Capotea, koji je cijelo njezino glamurozno društvo poznato ne samo po ljepoti, već i po eleganciji i manirama prozivao "labudicama".

Odlazak ikone stila: preminula Marella Agnelli (фото 1)

Zaista, Agnelli je bila iznimno graciozna žena s dobrim ukusom, ali je prije svega bila iznimno uspješna i obrazovana. Kroz njezin uzbudljiv život nisu prošli samo Capote i Avedon, već i Andy Warhol te Irving Penn kojima je pozirala, a prijateljevala je i s modnim ikonama Lee Radziwill te Jackie Kennedy. Bila je jedna od prvih klijentica Valentina, a kasnije se udala za nasljednika Fiata Giannija Agnelli, s kojim je dobila dvoje djece. Kako su oboje bili zagriženi ljubitelji umjetnosti, supružnici su osnovali muzej "Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli".

Odlazak ikone stila: preminula Marella Agnelli (фото 2)

Jedna od najprivlačnijih žena 20. stoljeća rođena je kao napuljska princeza Marella Caracciolo di Castagneto, u autobiografiji dala je uvid u djelić svog života kroz svoje glamurozne rezidencije i vrtove koje je obožavala. Još i prije nego što je postala dio Fiat obitelji sve su oči bile uperene u nju zbog njezina modnog ukusa, a velik utjecaj na razvoj njezinog stila imalo je razdoblje koje je provela u New Yorku. Tamo je bila stažist fotografu Erwin Blumenfeldu te je u 50-ima i 60-ima bila suradnica magazina Vogue. Pripadnica jet-seta surađivala je s brojim umjetnicima i dizajnerima toga doba, a svaki je od njih ostavio svoj trag na nekoj od njezinih brojnih rezidencija. Neki od njih bili su i arhitektica Gae Aulenti koja je zaslužna za njezine kuće u Torinu i Marakešu te dizajner interijera Renzo Mongiardino, koji je s Peterom Marinom uredio njezin stan u New Yorku. Svoj stil, dakle, nije pokazivala samo kroz način odijevanja već su njezine starinske vile i moderni stanovi prepuni umjetnina neprocjenjive vrijednosti, bili dio te priče. Ikona stila većinu svog života nije odustala od kratke kose, dok je u modnom smislu voljela eksperimentirati. Poput prave Talijanke nije zazirala od jarkih boja ili upečatljivih uzoraka, ali svaka njezina kombinacija imala je dozu bezvremenske elegancije.

Odlazak ikone stila: preminula Marella Agnelli (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više