Search

Ovo su najbolje tvrtke za rad u modnoj industriji

Ovo su najbolje tvrtke za rad u modnoj industriji

Izvještaj Business of Fashiona


Image: BoF Instagram

Publikacija Business of Fashion je anketirala preko 2.600 ispitanika iz više od 190 vodećih modnih tvrtki u svijetu kako bi napravili prvu listu tvrtki s najpovoljnijim uvjetima za rad u modnoj industriji

BoF-ovi stručnjaci su istraživali uvjete za rad u tri kategorije - nagrade i povlastice, vodstvo i razvoj, te radna kultura i okruženje. S trećom kategorijom su ispitanici najzadovoljniji - njih 76 posto zadovoljno je s radnom kulturom i okruženjem u svojim tvrtkama, a 91 posto ih je zadovoljno s radom u timovima. Međutim, vodstvo i razvoj nisu jača strana modnih kompanija. BoF piše da je svega 59 posto ispitanika zadovoljno mogućnostima za trening i razvoj dok ih je samo 57 posto zadovoljno s razinom transparentnosti kad je u pitanju njihovo napredovanje unutar tvrtke. To je zabrinjavajuće jer bi mogućnost učenja i napredovanja trebale biti niti vodilje za sve poslodavce koji žele privući kvalitetan kadar. Zbog toga su u BoF-u utvrdili kako tvrtke koje ne nude mogućnost napredovanja, učenja i razvoja ne uspijevaju zadržati zaposlenike.

Da bi zadržali i motivirali zaposlenike, današnji poslodavci moraju im ponuditi i nagrade i povlastice uz tradicionalnu plaću i božićnice. Tvrtke poput Berlutija koji je u vlasništvu LVMH-a ili australskog Cotton On Group, zagovaraju holistički pristup ovoj kategoriji i nude svojim zaposlenicima besplatno članstvo u teretani, jogu i meditaciju, zdravu prehranu, potiču ih da se i na poslu zabavljaju kako bi se osjećali bolje i bili zadovoljniji na poslu, a time onda i poboljšali kvalitetu svog života.

Kad je vodstvo u pitanju, osim već spomenutih nemogućnosti napredovanja, problem predstavlja i nekvalitetan pristup prema zaposlenicima gdje feedback od poslodavca zaposlenici uglavnom dobivaju dvaput godišnje. U tvrtkama koje kotiraju visoko u ovoj kategoriji kao što je primjerice Gap, poslodavci razgovaraju sa zaposlenicima barem jednom mjesečno, a razgovori su dizajnirani tako da ne samo da im ukazuju na ono što bi mogli popraviti već da istaknu i ono što rade dobro i zašto su zadovoljni što su im upravo oni zaposlenici.

BoF je u svom izvještaju istaknuo 16 kompanija koje su najbolje u pojedinim kategorijama kao i u ukupnom poretku. To su adidas, Berluti, Calvin Klein, Cotton On Group, Farfetch, Galleries Lafayette, Gap Inc., Gucci, H&M, Levi Strauss & Co., Loewe, Nordstrom Inc., Tommy Hilfiger, Warby Parker, Zalando i Zara. Cijeli izvještaj pronađite na stranicama BoF-a.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više