Search

Posve nova Dior bajka predstavljena na pariškom Tjednu mode

Posve nova Dior bajka predstavljena na pariškom Tjednu mode

Debitantska kolekcija Marie Grazije Chiuri


Image: Imaxtree

Maria Grazia Chiuri jučer je predstavila svoju prvu haute couture kolekciju za Dior na Tjednu visoke mode u Parizu i time otvorila more koje dijeli njezinu estetiku i onu Rafa Simonsa

Na spomen haute couture kolekcija za modnu kuću Dior, prvo nam pada na pamet veličanstveni John Galliano, a odmah nakon njega Raf Simons. Svako je na svoj način reinterpretirao DNK ove francuske modne kuće i bez obzira na to što su bili posve različiti, ostali su zapamćeni po onome što su pridonijeli. Sada je došlo vrijeme neke nove estetika koju je u kuću donijela Maria Grazia Chiuri. 17 godina gradila je karijeru u modnoj kući Valentino i svojim radom i stručnosti zaradila je mjesto prve žene na čelu kreativnog vodstva kuće Dior. Ne možemo osporiti njezinu stručnost, ali je pred nju, čini se stavljen opasan zadatak. Na stranu sve što smo zamišljali ili očekivali, sada je gotovo. Kolekcija je predstavljena samo 48 sati nakon Marša žena diljem cijelog svijeta, mnoge je ova kolekcija iznenadila. S obzirom na ono što je prikazala u kolekciji "ready-to-wear" gdje su žene nosile majice s odštampanim sloganima koji podržavaju feminizam, u novoj kolekciji visoke mode nije bilo nikakvih tragova te ideje. 

Posve nova Dior bajka predstavljena na pariškom Tjednu mode (фото 1)

Vođena riječima velikog Christiana Diora da je nakon žena, cvijeće najviše božansko stvorenje, kreativna direktorica Maria Grazia Chiuri je svoju prvu haute couture kolekciju osmislila upravo s tom idejom. Eterična kolekcija koja sadrži umirujuće palete ljubičaste, plave, ružičaste i sive fokus ima na prirodi i suptilnim elementima prigodnim za sezonu koja stiže. Maria je radila ono što najbolje zna. Nakon nekoliko prvih izlaza zavijenih u crno koji su uključivali dugačke crne toalete i jedan smoking pojavili su se modeli noseći maske i raskošne ukrase za glavu označavajući ih kao bića iz mitologije. 

Kolekcija je gotovo u cijelosti stvorena za djevojku koja želi izgledati kao princeza, što je i svojevrsno obraćanje mlađoj publici. Bez greške izrađene do najsitnijeg detalja idealne su za vjenčanja, crveni tepih ili ostale svečane prigode. Slojevitost i raskoš vidljiva je u nabranom tilu koji je na nekim haljinama obojen u nijansama i protkane makovima i djetelinama. U moru tamnih i nježnih pastelnih nijansi pažnju je privukla prekrasna smaragdno zelena haljina koja u gornjem dijelu izgledao poput sakoa, dok se u donjem dijelu širi u bogati slap plisea. Iako je ovom kolekcijom potpuno zamijenila smjer i minimalistički senzibilitet koji je njegovao Raf Simons, Maria je potvrdila svoju stručnost u izradi tradicionalnih večernjih haljina i ručnom radu. 


                      
        

Related articles

Buro 24/7 Selection

više