Search

Rick Owens, jesen/zima 2015.

Rick Owens, jesen/zima 2015.

Sentimentalna strana

Image: Imaxtree

Rick Owens odlučio je ovog puta odustati od provokacije, pa na pistu nije poslao militantne plesačice, niti se igrao škarama i rezao komade na najneočekivanijim mjestima, već se prvi put u karijeri okrenuo šljokicama

Rick Owens iz sezone u sezonu svojim revijama izaziva brojne komentare i rasprave, a njegova prethodna kolekcija opisana je u izdanjima koja se gotovo uopće ne bave modom. Ženska jesensko-zimska kolekcija, koju je jučer predstavio na pariškom Tjednu mode, spada u sasvim drugu priču. Dizajner je odustao od provokacije i predstavio drugačiju, "mekšu" stranu modne kuće. "Pomislio sam, ma kvragu i sve!", riječi su kojima je dizajner komentirao svoju posljednju kolekciju. "Poželio sam, pogotovo nakon muške revije, kreirati nešto sentimentalno i pomalo naivno."

Nova kolekcija ipak nije lišena prepoznatljive crne boje kuće, međutim, ovdje su siluete značajno mekše i bez stroge definicije nego ranije, s prepoznatljivom igrom simetrije i asimetrije. Topovi i haljine djeluju poput kakvog plašta ili deke kojima su siluete zaogrnute, hlače su iznimno širokih nogavica, a proporcije su iskrivljene. 

Ova kolekcija ne unosi duh vojničke grubosti, već slavi nježnost. Međutim, u rukama Ricka Owensa ova nježnost donekle je obojena vojničkim obilježjima atributima, možda nekakvog plemena. Ova je tema odražena ponajviše u grafičkim uzorcima izrađenim od šljokica (sa šljokicama Owens radi možda prvi put u karijeri, jer, kako kaže: "sad je najbolje vrijeme") i u paleti boja. Lica modela prekrivena su zlatnim i srebrnim maskama, djelujući poput antičkih skulptura koje su odjednom oživjele i sišle s postolja ravno na ulicu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više