Search

Sretan rođendan, Diane von Fürstenberg!

Sretan rođendan, Diane von Fürstenberg!

Zanimljive činjenice o životu upečatljive dizajnerice

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru

Jedna od najupečatljivijih žena u modi, Diane von Fürstenberg danas slavi svoj 67. rođendan. Tome u čast odlučili smo se prisjetiti nekoliko zanimljivih činjenica o njenom životu.

Diana se rodila u Belgiji. Njena majka bila je jedna od preživjelih nakon Holokausta i Diana često govori o tome kako ju je majka naučila što je strah: "Znam što je strah i strah nije opravdanje".

Studirala je ekonomiju na Sveučilištu u Ženevi, zatim se preselila u Pariz i postala asistentica fotografa Alberta Koskija, a prvi dizajnerski posao dobila je u Italiji u tvornici tekstila gdje je naučila crtati i šivati. Tamo je i dizajnirala nekoliko svojih komada, haljina-košulja i haljina-majica koje je odlučila prodati u Americi.

Diane von Furstenberg

1969. se udala za Eduarda Egona von Fürstenberga kojeg je upoznala u ženevskom noćnom klubu i tako postala kneginja, ali titule se odrekla kada se razvela od muža.

U Ameriku se preselila već trudna i tamo je 1970. osmislila prethodnicu svoje slavne haljine na preklop - kombinaciju bluze na preklop i suknje. Tada je odlučila započeti dizajnerski posao te stvoriti vlastitu karijeru i ime.

Svoje je kreacije predstavila Diani Vreeland koja je tada bila glavna urednica Voguea i koja joj je odmah predvidjela uspjeh. Uskoro je održana i prva revija čije je glavno lice bila Jane Forth, tada popularna djevojka iz "Tvornice" Andyja Warhola.

Diane von Furstenberg

Slavna haljina na preklop pojavila se 1972. godine. Do danas je prodano više od 6 milijuna primjeraka u cijelom svijetu.

Nakon uspjeha haljine na preklop, Diane se pojavila na naslovnici časopisa Newsweek kao "najpoduzetnija žena u svijetu mode nakon Coco Chanel".

2005. dobila je CFDA nagradu za životno djelo te godinu dana bila predsjednica organizacije.

2010. pokrenula je vlastitu DvF nagradu koja se svake godine dodjeljuje ženama koje su pokazale iznimnu snagu i vodstvo u pitanjima vezanim uz probleme žena u svijetu. Diane je poznata i po svom humanitarnom radu.

Diane von Furstenberg

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više