Search

Što smo vidjeli prve večeri Cro a Portera, 2. dio

Što smo vidjeli prve večeri Cro a Portera, 2. dio

Kliškinić//Šabarić, Spirit by T. B., Etna Maar, Iva Karačić, Vedrana Mastela i Boris Pavlin

Image: Goran Matijašec

Donosimo vam pregled drugog dijela revija modnog događanja Cro a portera na kojem su se predstavili hrvatski dizajneri Kliškinić//Šabarić, Spirit by T. B., Etna Maar, Iva Karačić, Vedrana Mastela i Boris Pavlin

Kliškinić//Šabarić

Antimoda, mjesto na kojem odjeća prestaje izražavati išta osobno, poslužila je kao ishodište kolekcije ovom talentiranom dvojcu. Proglašeni najboljim dizajnerima 2014. godine, ovu zapravo apstraktnu ideju pretočili su u konkretnu, nosivu odjeću koja nudi vrlo lukav spoj. Iz nečeg što je u suštini pristup svojstven avangardi nastaje ready-to-wear moda s punim smislom tek na živom tijelu i ulici. Igra dualnosti tu ne prestaje. Kolekcija je uniseks, i muška i ženska, kao što su kute ili uniforme. A dvojnost u ovoj njihovoj drugoj kolekciji ide do samog kraja, Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić dvojica su pojedinaca, zapravo vrlo različitih karaktera i talenata, a opet tako uspješno spojenih – u modi.

Spirit by T. B.

Brend iza kojeg stoji modni dizajner Tomislav Bahorić predstavio nam je još jednu viziju modernog muškarca. Cijela kolekcija bila je uvjerljivo podcrtana snažnim dizajnerovim rukopisom prepoznatljivim za ovaj brend. Tako je i ovoga puta linijom dominirala crna boja, te slojevito kombiniranje odjeće, a igranje različitim teksturama i dužinama stvorio je priču koja jasno dočarava kozmopolitski duh suvremenog muškarca koji se ne boji preuzimanja modnog rizika. Bahorićev muškarac pristaje na stilsku igru, a u njegovu ormaru možemo pronaći sve – od transparentnih jednostavnih majica s detaljima od kože, ili, pak, PVC prozirne jakne i hlače koje prkose ustaljenim modnim normama hrvatskog muškarca. 

Etna Maar

Andrijana Subotić Pjajčik, dama koja stoji iza brenda Etna Maar, i dalje ostaje vjerna svojoj osebujnoj avangardnoj estetici koju njeguje već godinama. Ove godine prikazala je iznimno ženstvenu kolekciju naziva "Bright black hole", a modeli su ležerni – duge haljine, suknje, hlače, sve u kombinaciji s voluminoznim jaknama zahtjevne konstrukcije i, naravno, pletivima efektne pređe u bojama raspadajućih zvijezda prije nego se pretvore u crnu rupu.

Iva Karačić

Zagrebačka dizajnerica Iva Karačić predstavila je kolekciju koja se bazira na asimetričnim krojevima i volumenu. Osim asimetrije, koja je inače zaštitni znak ove dizajnerice, dominirale su plave i sive nijanse te jednostavne linije koje je dizajnerica "rotirala" na potpuno nepredvidivim mjestima. Asimetriju je kombinirala jednostavnim siluetama koje su cijeloj modnoj priči dale ravnotežu. Razigrani i voluminozni modeli rađeni su od finih materijala poput svile, viskoze i pamuka, a koloritno izrazito ujednačena i harmonična kolekcija otkrila nam je zanimljive pomno promišljene i zanimljivo postavljene detalje.

Vedrana Mastela

Vedrana Mastela inspiraciju pronalazi u rock feminizmu, ženskim bandama, a koristi crnu, sivu, tamnoplavu, te tamni traper s elementima u crvenoj i svijetloružičastoj i ručno vezenim detaljima.

Boris Pavlin

Pavlin je predstavio kolekciju koja je spoj čvrstih, geometrijskih linija koje koketiraju s elementima kolonijalnog militarizma te floralnih oblika i tekstura koje djeluju u potpunosti organski. Spoj je to viktorijanskog Zapada s divljom neistraženom prirodom Istoka. Koža i metal suočeni s nježnošću najdelikatnije izvezene svile gube svoju uvriježenu strogoću i postaju sasvim novi odjevni medij. Tisuće delikatnih svilenih latica protkanih perlicama čine mozaik pastelnih boja od kojih su satkane večernje haljine, dok je inovativna dekonstrukcija klasičnih "muških" krojeva u sirovim, teksturiranim svilama prenesena na žensko tijelo te čini okosnicu dnevnog dijela kolekcije. 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više